Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) säger att det saknats en upphandlingsstrategi. På torsdag fattar regeringen beslut om strategin.

Offentliga inköp ska stödja miljön

Myndigheter ska bli bättre på att upphandla och därför beslutar regeringen om en nationell strategi. Civilminister Ardalan Shekarabi (S) vill se mer fokus på miljö och sociala krav.

- Det måste till exempel ställas högre miljökrav i samband med upphandlingar. Om den offentliga sektorn ska köpa in varor till daghem så måste de vara miljömärkta och giftfria. Vi behöver en strategi för detta, säger han.

Den nya strategin ska även ta sociala hänsyn vid upphandling.

- Vi måste hjälpa särskilt utsatta grupper, som står långt från arbetsmarknaden, att få sysselsättning. Myndigheter måste bli bättre på att ta fram lärlingsplatser och praktikplatser. Dessa krav har vi nu ställt på Trafikverket i samband med olika infrastrukturprojekt som ska genomföras och vi vill kunna styra fler myndigheter på detta sätt, säger civilministern.

625 miljarder

Varje år upphandlar den offentliga sektorn varor och tjänster för omkring 625 miljarder kronor. Regeringen anser att det behövs ett strategiskt tänk för hur pengarna ska användas. Strategin innehåller handfasta tips om hur myndigheter kan arbeta för att utveckla sitt arbete med offentliga inköp.

Regeringen vill även skapa förutsättningar så att fler företag ska kunna vara med och konkurrera om att sälja varor och tjänster till den offentliga sektorn.

- Stora företag har idag lätt för att göra sig hörda, svårare är det för små och medelstora företag. Vi vill att myndigheterna ska föra dialoger innan upphandlingar med fler små och medelstora företag.

Samtidigt som regeringen tagit fram en upphandlingsstrategi håller regeringen även på med att få till ändringar i Lagen om offentlig upphandling. I en proposition finns förslag på tydligare regler om bland annat miljö-, arbetsrättsliga och sociala hänsyn. Förslagen har välkomnats av fackliga organisationer, men kritiserats av både Svenskt näringsliv samt i ett yttrande från Lagrådet.

Saknat strategi

Tidigare har den offentliga sektorn helt saknat en strategi vid upphandlingar, säger Shekarabi.

- Med en strategi kommer vi att kunna styra myndigheter, utveckla den offentliga sektorn, göra uppföljningar och jämförelser framöver.

Strategin vänder sig främst till företrädare och medarbetare på statliga myndigheter, men den ska även fungera för kommuner, landsting och andra upphandlande myndigheter.