Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Offentlig shopping för en biljon

Det är ingen hemlighet att den offentliga sektorn är en enorm marknad. Men få vet kanske hur stor. Ett konsultföretag har nu räknat ut att marknaden är värd över 1 000 miljarder kronor.

Kommunerna gjorde 2012, enligt kartläggningen från konsultföretaget Doublecheck, inköp för 297 miljarder kronor, landstingen för 243 miljarder och staten handlade för 224,5. Enskilt största inköpare är Stockholms läns landsting följt av Trafikverket och Stockholms stad, skriver Dagens industri.

Många entreprenörer är dock inte intresserade av att ens försöka få en del av den stora kakan.

-Vi träffar många företag som undviker den offentliga marknaden för att de tror att den är krånglig och svårarbetad. Denna allmänna missuppfattning gör inte bara att bolag missar potentiella affärer, utan bidrar samtidigt till sämre konkurrens och resursutnyttjande inom den offentliga sektorn, säger Fredrik Tamm, vd på Doublecheck, till Di.

Företagen som sålde mest till den offentliga sektorn är byggjätten NCC Construction Sverige (8,4 miljarder), försvarsmaterielkoncernen Saab (7,1 miljarder) och byggbolaget Peab (6,7 miljarder).

-Den offentliga marknaden är otroligt viktig för oss och står för ungefär en tredjedel av vår omsättning, säger affärsområdeschefen Svante Hagman på NCC Construction till tidningen.