Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Brasilianska Odebrecht har bland annat byggt en tunnelbanelinje i Panama, ett kontroversiellt beslut då bolaget varit inblandad i flera mutskandaler. Arkivbild.

Odebrecht ansöker om konkurs

Det brasilianska skandalomsusade bolaget Odebrecht ansöker om konkurs. Ansökan kommer efter flera år av problem, där bolaget varit i centrum för flera politiska korruptionsutredningar i latinamerikanska länder.

Enligt Odebrecht är en konkursbegäran det bästa sättet att färdigställa en företagsrekonstruktion samtidigt som långivare försöker att driva in bolagets tillgångar.

Odebrecht har skulder på 51 miljarder reais, motsvarande 124 miljarder kronor. Rekonstruktionen berör moderbolaget Odebrecht SA och ett antal dotterbolag, däremot inte petrokemibolaget Braskem, byggenheten OEC, oljebolaget Ocyan, fartygstillverkaren Enseada, Odebrecht Transport eller bostadsbyggaren Incorporadora.

Odebrecht är från början ett byggbolag, men har expanderat in i ett flertal andra sektorer. 2014 började bolagets fall, då det blev huvudmålet i Brasiliens största korruptionsutredning. Skandalen spreds senare till andra latinamerikanska länder där bolaget bedriver verksamhet.

Tidigare vd:n Marcelo Odebrecht, barnbarn till bolagets grundare, greps 2015 och dömdes sedermera till 19 års fängelse. Bolaget gick med på att betala världens största korruptionsskadestånd på minst 3,5 miljarder amerikanska dollar 2016, och sedan dess har tillgångar sålts av i takt med att lånekostnaderna skjutit i höjden.