Jason Furman var Barack Obamas närmaste ekonomiske rådgivare. På måndagen talade han på SNS, Studieförbundet näringsliv och samhälle, i Stockholm.
Jason Furman var Barack Obamas närmaste ekonomiske rådgivare. På måndagen talade han på SNS, Studieförbundet näringsliv och samhälle, i Stockholm.

Obamaekonom köper inte Trumps kalkyl

ANNONS
|

Skattesänkningar, ökade handelshinder och begränsningar i invandringen – det är de ekonomisk-politiska förslag som USA:s president Donald Trump har lanserat som mest sannolikt också kommer att genomföras, bedömer ekonomen Jason Furman, just nu på Sverigebesök.

- På kort sikt kan de innebära ett litet plus för ekonomin. Men på längre sikt kommer alla tre att skada ekonomin, genom att de leder till större budgetunderskott, minskad handel och minskad invandring, säger han.

ANNONS

Innovativa invandrare

Just minskad invandring ser han som det största hotet mot tillväxten i ekonomin.

- Invandring gynnar ekonomin på två sätt. Det första är att det utökar arbetskraften och kompenserar för en åldrande befolkning. Det andra är att det leder till fler innovationer. Invandrare skapar i högre grad nya jobb och kommer med nya idéer, säger Furman.

Jason Furman har jobbat i Vita huset i elva år och var de sista åren Barack Obamas närmaste ekonomiska rådgivare. Nu forskar han vid Peterson institute for international economics i Washington DC.

Han tillhör en majoritet av utomstående prognosmakare som tror att Trumpregeringens tillväxtmål på tre procent per år är orimligt högt. Strax under två procent är mer sannolikt de kommande åren, bedömer han.

En stor del i Trumps ekonomiska politik är infrastruktursatsningar, som varit drivande i den kraftiga börsuppgången sedan valet.

- Jag är rätt säker på att de inte kommer att genomföras. Republikanerna är inte så intresserade av infrastruktur, och demokrater är inte så intresserade av att samarbeta med Trump kring några frågor, säger Jason Furman.

ANNONS

Sörjer Obamacare

Trots turbulensen som omger Trump tror Furman inte att presidenten kommer att avgå under mandatperioden, som en del analytiker spekulerar om.

- Min gissning är att han blir kvar i fyra år, säger han, men hoppas som demokrat att det inte blir en period till.

TT: Är det något Obama-administrationen ekonomiskt sett misslyckades med, som banade vägen för Trump?

- Många av Obamas förslag gick inte igenom i kongressen, som utökade anslag till infrastruktur, till förskola och högskola. Det var misslyckanden.

Sjukförsäkringslagen Obamacare kan också ha varit en faktor, tror Furman. Han var själv med och utformade reformen, som han personligen är en stark anhängare av.

- Det var rätt sak att göra för landet, men politiskt sett var det splittrande, säger han.

ANNONS
TT

Fakta: Amerikansk ekonomi

Arbetslösheten i USA ligger på drygt 4,3 procent, samma nivå som före finanskrisen.

De senaste siffrorna visade att USA:s bruttonationalprodukt växte med 1,2 procent på årsbasis under första kvartalet i år.

IMF:s prognos är en BNP-tillväxt i år på 2,3 procent.

ANNONS