Greklands premiärminister Alexis Tsipras talade i parlamentet under den stormiga debatten som föregick nattens beslut att säga ja till åtgärdspaketet som landets långivare krävt.
Greklands premiärminister Alexis Tsipras talade i parlamentet under den stormiga debatten som föregick nattens beslut att säga ja till åtgärdspaketet som landets långivare krävt.

Nyval kan vänta Grekland i höst

ANNONS
|

Inrikesminister Nikos Voutsis säger i en intervju att det kan bli nyval i september eller oktober, "beroende på utvecklingen", rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Gerasimos Routzounis, politisk analytiker på det grekiska opinionsmätningsinstitutet Kapa Research, tror också att Grekland går mot nyval eller en regeringsombildning efter de gångna veckornas politiska u-sväng från premiärminister Alexis Tsipras. Men det blir troligen först aktuellt närmare årsskiftet eller nästa år, enligt Routzounis.

-Tsipras politiska kapital har stärkts i veckan. I våra mätningar får han det starkaste folkliga stödet på flera veckor, säger Routzounis till TT:s utsände i Aten.
Ingen utbrytning

Han tror inte att de nästan 40 parlamentariker från Tsipras parti, Syriza, som röstade nej till ledarens uppgörelse om ett nytt stödprogram med långivarna kommer bryta sig ur partigruppen på kort sikt.

Enligt Routzounis har den senaste utvecklingen i Grekland stärkt förtroendet för demokratin i de breda folklagren igen, efter tio års trend utför.

ANNONS
-Det började redan efter nyvalet i januari. Folk har mer förtroende för institutionerna, regeringen och demokratin igen, säger han.

Europeiska centralbanken (ECB) beslutade efter parlamentets godkännande av åtstramningarna att höja likviditetsstödet till de grekiska bankerna. Ytterligare 900 miljoner euro görs tillgängliga den närmaste veckan, säger ECB-chefen Mario Draghi enligt Reuters.

Vissa risker

I mångmiljonstaden Aten blandas kriströtta greker med turister i solhattar och färgglada kläder utanför lyxhotellen, som bara några timmar tidigare utsattes för angrepp med molotovcocktails och stenar.

-Det är väl en del av storstadslivet och så är det ute i världen. Vill man ut och resa får man ta vissa risker. Så är det bara, säger Sven Erik Keisu, 60-årig läkare från Hudiksvall.

Sven Erik Keisu är där med familjen, på genomresa inför en veckas segling i Medelhavet. De var i en annan ände av staden när kravallerna rasade som värst, men fick ta en omväg på väg tillbaka till hotellet till följd av kravallerna och hörde explosionerna och kände röken från både eldar och tårgas.

-Vi höll oss undan, säger 59-åriga hustrun Anna-Carin Keisu som är verksamhetschef i Hudiksvalls kommun.
-Vi kände lukten av molotovcocktails. Och taxin till hotellet fick ta en lång omväg, för de vågade inte köra raka spåret, säger dottern Jenny Keisu, 30-årig jurist verksam inom riskkapitalbranschen.
Bra turistmål

Utanför Arkeologiska museet i centrala Aten träffar TT José Grailer, en 55-årig belgisk turist på besök i staden med sin familj. Även han är på genomresa inför vidare resa ut i den grekiska övärlden.

Inte heller Grailer skulle välja bort Grekland som turistmål bara för att det är oroligt.

-Jag kommer att återvända, som det är nu. Det här är ingen fara, säger han.

I kvarteren kring museet ligger en stor nedlagd teknisk högskola och många fastigheter där butikslokaler klubbats igen till följd av den djupa recessionen, som på fem år raderat ut en fjärdedel av Greklands ekonomi och tryckt upp arbetslösheten till över 25 procent.

ANNONS

I arkaden i varuhuset Orpheas, nära Omonia-torget, sitter en ensam tiggare och spelar sorgsna toner för dem som tar genvägen genom det alltmer förfallna kvarteret. Alla butikslokaler är tömda och igenbommade.

Fortsatt kapitalkontroll

Många greker vill inte prata om eländet de upplever med utländska journalister. Bankomaterna tillåter numera bara uttag på 60 euro per dygn och bankerna är stängda sedan snart tre veckor.

-Jag är inte rik, snarare fattig, säger 51-åringen Tolis Aris sedan han plockat ut pengar ur bankomaten.

Enligt en bankkälla som TT:s utsände talat med kan det dröja flera år innan kapitalkontrollen är avvecklad.

-Det har ju tagit två år på Cypern, säger han.

Tolis Aris arbetar som mopedbud för 600 euro i månaden. Han har av rädsla för att pengarna ska gå upp i rök i en bankkollaps plockat ut sina 60 euro om dagen sedan kapitalkontrollen infördes.

-För en vecka sedan var jag väldigt orolig. Nu har jag lugnat mig lite, säger Aris, med hänvisning till att Greklands parlament sagt ja till en uppgörelse om ett tredje stödprogram på fem år.
-Jag vet inte om det kommer ändra sig så mycket. Men livet måste gå vidare, säger han.

Han hoppas att barnen, 11 och 13 år, ska kunna flytta utomlands när de vuxit upp. Själv har han inga sådana planer.

ANNONS