Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den 20 000 kvadratmeter stora byggnaden ska rymma 1 200 arbetsplatser. Bild: Liljewall arkitekter
Den 20 000 kvadratmeter stora byggnaden ska rymma 1 200 arbetsplatser. Bild: Liljewall arkitekter

Nytt stort kontorshus byggs i Kallebäck

1 200 arbetsplatser i en byggnad som följer terrängen. Så blir den stora kontorsbyggnaden i Wallenstams projekt Kallebäcks Terrasser.

GP har tidigare skrivit om det stora projektet Kallebäcks Terrasser där det göteborgska fastighetsbolaget Wallenstam bygger cirka 2 000 nya bostäder, som är en viktig del i att få nya bostäder i Göteborg till 2021. Men på området byggs också ny förskola, skola, restauranger, kaféer och kommersiella lokaler. Det exakta området är den 500 meter breda kil mellan E6 och riksväg 40, där Arlas gamla mejeri låg tidigare.

LÄS MER: Första spadtaget för Kallebäcks terrasser – ska ge tusentals bostäder

Olika höjder

Nu står det klart hur ett nytt, stort kontorshus i området kokmmer att se ut. Arkitektkontoret Liljewalls ritning visar en lång svart huskropp med generösa glaspartier och som styckas upp i mindre kroppar med olika höjder, som också följer markens sluttning. Byggnaden kommer totalt att innehålla 20 000 kvadratmeter yta, varav 13 000 kvadrat blir kontor.

– Vi är tidigt i processen, så det är flexibelt vilka kontorsformer det blir, om det är kontorsrum, öppna landskap eller aktivitetsbaserade kontor och kanske kontorshotell också – det beror på intresset, säger Marina Fritsche, regionchef för Wallenstam i Göteborg.

Gym i huset

Den högsta byggnaden kommer enligt planen att vara sex våningar hög och förutom kontor innehåller byggnaden även andra funktioner som ett gym med panoramautsikt och ett garage med plats för bilar och cyklar.

Visuellt kommer byggnaden också att förses med tydlig ljusdesign så att den syns från E6.

– Det blir som ett skyltfönster som skiftar i olika färger med en ljuslist som lyser upp och symboliserar de olika terrasserna i området, säger Marina Fritsche.

Stommen till byggnaden börjar resas i november, enligt Wallenstam och byggnaden ska stå färdig 2021. Byggbolag är BRA Bygg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.