Nytt rekord för svenskarnas bolån

Svenskarnas bolån slår nytt rekord – totalt är vi nu skyldiga bankerna över 3 000 miljarder kronor. – Det är billigt att låna pengar när räntan är låg, nu måste du förbereda dig på att kunna betala högre ränta, säger Karin Hellgren, informationschef på statliga SBAB.

ANNONS

I juni passerade de svenska hushållen en ny gräns – nu har vi för första gången bostadslån på sammanlagt 3 005 miljarder kronor, enligt SCB:s senaste siffror. Samtidigt är de flesta bedömare överens om att räntorna är på väg uppåt. Det betyder att det nu kan vara god tid att se över sin egen skuld.

– Jag tycker att man ska ta för vana att regelbundet se över sitt bolån och jämföra räntor på samma sätt som vi jämför andra fasta avgifter. Det är också bra att räkna på hur din ekonomi skulle påverkas om bolåneräntan steg till exempelvis fyra procent - och fundera på om du är beredd på den ökade boendekostnaden, säger Karin Hellgren.

ANNONS

"Se över din egen situation"

I sin kreditbedömning räknar bankerna med att låntagaren ska klara en betydligt högre boränta än den faktiska räntan, ofta runt sju procent. Såväl Riksbanken, som EU-kommissionen och Finansinspektionen har ändå under lång tid uttryckt oro över de svenska hushållens allt högre skulder.

– 3 000 miljarder är en svårgreppbar siffra – vad man kan göra på individnivå är att se över sin egen situation och förbereda sig för högre räntor. Du kan till exempel räkna ut skillnaden mellan den ränta du betalar idag och hur mycket du skulle betala om räntan låg på runt fyra eller fem procent, och sedan se till att spara mellanskillnaden varje månad. Vi rekommenderar också att amortera mer – det gäller både dem som köpt bostad innan och efter amorteringskravet. Då minskar du exponeringen mot räntehöjningar, säger Karin Hellgren.

Räkna med högre kostnader

Hon påpekar att yngre bostadsköpare ofta inte känner till något annat än dagens extremt låga räntor - och därför enklare kan överraskas av högre boendekostnader i framtiden.

– När jag tog mitt första bostadslån för runt 15 år sedan hade jag en ränta på 6,75 procent på topplånet – i dag är verkligheten en helt annan. För en del hushåll kan det till och med vara idé att fundera över att flytta till ett mindre boende om det är möjligt, för att minska sina lån. Om du ska köpa en ny bostad tycker jag verkligen du ska tänka över hur mycket du är beredd att betala – behöver du köpa just den här bostaden eller kan du tänka dig något billigare. Boendekostnaderna kommer inte alltid vara så låga som i dag, säger Karin Hellgren.

ANNONS

Fakta: Svenskarnas skulder

  1. I juni hade de svenska hushållen totalt skulder på 3 653 miljarder kronor till olika banker och finansinstitut - det är en ökning med 230 miljarder jämfört med motsvarande månad i fjol.
  2. Den absolut största delen av lånen, 3 005 miljarder, är bolån. De ökade också med 198 miljarder kronor från samma månad i fjol, och med 27 miljarder från i maj i år.
  3. Snitträntan på nya bolån var samtidigt 1,57 procent.

Källa: SCB

ANNONS