Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vd Jan Svensson och medarbetare hos Latour presenterade ett starkt kvartalsresultat. Bild: SÖREN HÅKANLIND
Vd Jan Svensson och medarbetare hos Latour presenterade ett starkt kvartalsresultat. Bild: SÖREN HÅKANLIND

Nytt rekord för Latour

Tillväxt i industrirörelsen och ett rekordresultat, samtidigt en börsportfölj som slår index. Investmentföretaget Latour levererar ännu en bra kvartalsrapport.

Latour är ett blandat investmentbolag, vilket betyder att man dels äger en grupp onoterade industriföretag, dels är storägare i ett antal större börsföretag. Huvudkontoret ligger i Högsbo industriområde.

Och rapporten för tredje kvartalet visar en fortsatt tillväxt: industriföretagens orderingång och omsättning ökade båda med över 20 procent, om man jämför med samma period ifjol. Samtidigt ökade rörelseresultat med nästan 30 procent till knappt 400 miljoner kronor för industriföretagen, vilket var det bästa resultatet någonsin. Rörelsemarginalen – vinst i förhållande till omsättning – landade på goda 14 procent.

Nya tillskott

Latours industriföretag har under perioden vuxit både genom ökad försäljning men också genom förvärv: Hultafors Group förvärvade till exempel Hellberg Safety i Stenkullen och Nord-Lock förvärvade spanska IDQ.

Utvecklingen ser stark ut med vd Jan Svensson konstaterar att det finns några orosmoln på himlen: ”Konjunkturen har varit fortsatt stark även under tredje kvartalet, men vi upplever att det finns ett antal marknader som uppvisar en viss tveksamhet och något lägre aktivitet än tidigare, främst gäller detta Storbritannien, Tyskland, Mellanöstern och Kina. Även i Nordamerika finns tecken på en viss avmattning.”

Börsvärdet ökar

Även Latours börsinnehav såg en tydlig värdeökning, portföljen ökade med 15,5 procent jämfört med aktieindex som låg på 11.3 procent. Bland Latours bolag märks till exempel Assa Abloy, Fagerhult, Loomis, Securitas och Sweco.

Utvecklingen betyder att substansvärdet har ökat från 95 kronor per aktie till 108 kronor vid utgången av tredje kvartalet. Nyckeltalet anger skillnaden mellan tillgångar och skulder i koncernen när man tar hänsyn både till utvecklingen i börsbolagen och de helägda onoterade bolagen.

Latouraktien steg i den inledande handeln på Stockholmsbörsens lista över storbolag, large cap, under tisdagen men planade sedan ut.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.