Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nytt rekordår för klädhandeln

Handel: Årets klädhandel väntas ge ett nytt rekordår. Tre klädgiganter ger i veckan en försmak av köpkraften när H&M, Lindex och Kapp-Ahl presenterar senaste kvartalet.
I morgon är det Lindex och Kapp-Ahl som redovisar försäljningen för andra kvartalet och på onsdag berättar H&M hur deras första kvartal ser ut. Resultaten kommer att indikera vår köpkraft.
Förra året blev ytterligare ett rekordår att lägga till de senaste tio årens stadiga uppgång för klädhandeln. 2005 års klädhausse kan sammanfattas i två siffror, klädfackhandeln sålde kläder för 44 miljarder och kunderna handlade kläder för knappt 53 miljarder kronor. Att siffrorna skiljer sig åt beror på att den senare siffran också redovisar den försäljning av kläder som sker utanför fackhandeln.

Handelns utredningsinstitut, HUI, pekar i sin prognos för 2006 på ett nytt rekordår.
- Vi räknar med att klädförsäljningen ökar med fyra procent, säger Fredrik Bergström, vd för HUI.
Även om prognoserna för de totala klädinköpen inte är offentliga är det inget som tyder på att inte också de ökar i samma takt - det vill säga att om fackhandeln ökar försäljningen med fyra procent lär kunderna också handla kläder totalt för lika mycket mer pengar.

De tre klädjättarna som nu presenterar sina kvartalsrapporter är inne i så kallade tysta perioder och ger inga indikationer varthän resultaten lutar. Men en snabb blick bakåt, på deras senaste resultat, säger följande:
Lindex, som nu presenterar sitt andra kvartal, omsatte under sitt första kvartal 1,3 miljarder och ökade försäljningen med 4 procent jämfört med samma period året innan. (Problembarnet Twilfit som under året kommer att göras om till Lindexbutiker är inte inräknat i det resultatet.)
Kapp-Ahls första kvartal för det här verksamhetsåret presenterades sista november 2005 och visade en ökad försäljning med 10,9 procent till 1,15 miljarder.
Vid samma tidpunkt förra året redovisade H&M-koncernen sitt fjärde kvartal. Omsättningen steg med 13 procent, till 18 miljarder.
Även 2007 beräknas föra klädkurvan mot högre höjder, dock kommer inte ökningen att ske i samma takt som de senaste åren.
- Vi tror på en halvering av uppgången, säger Michael Cronholm analytiker på HUI.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.