Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Alrik Danielson, vd och koncernchef för SKF. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Nytt kanonkvartal för SKF

Ökad försäljning och ökad vinst för fjärde kvartalet. Framgångsvågen för SKF rullar på och bolaget höjer utdelningen till sex kronor. Aktien lyfte direkt med nära tre procent.

Det var en glad och nöjd Alrik Danielson, vd och koncernchef för SKF, som presenterade sifforna för fjärde kvartalet och bokslutet för 2018.

SKF:s vinst före skatt steg för fjärde kvartalet till 2 636 miljoner kronor, från 1 784 miljoner kronor för samma period i fjol. Omsättning landade på 21,2 miljarder kronor, mot de 19,5 miljarder bolaget hade under samma period 2017. Det är det nionde kvartalet på rad som SKF visar tillväxt.

– Det är ett rekordår för SKF med en rekordstark avslutning. Vi har fem procent organisk tillväxt i kvartalet, vi har stärkt vår balansräkning och har gjort framsteg inom alla våra mål, så det är väldigt roligt, säger Alrik Danielson.

I rapporten skriver Danielson att SKF förväntar sig relativt oförändrade volymer för koncernen under första kvartalet 2019.

Nya utsläppsregler bromsade kunderna

– Vi ser en något svagare efterfrågan inom automotiv under första kvartalet. En del av våra kunder har inte hunnit få sin typgodkänning färdig för de nya utsläppsreglerna i Europa. Den stora frågan i början av det här året är hur mycket det handlar om att de inte kunnat leverera bilar och hur mycket som är minskad efterfrågan? säger Alrik Danielson.

Starka siffror på alla fronter

Med den starka rapporten för fjärde kvartalet kom analytikernas förväntningar på skam. Bolaget uppvisade starkare siffror på alla fronter. Resultatet före skatt blev 10 188 miljoner kronor för helåret, mot 7 658 miljoner kronor för 2017.

Under hösten har SKF arbetat med att förbättra konkurrenskraften och gjort investeringar i produktionsnätverken i Europa och Kina. Företaget har också byggt också ut den helautomatiserade monteringslinjen i för lager till flygmotorer i Frankrike.

Miljardinvesteringar väntar 2019

Under 2019 kommer SKF att investera 2,8 miljarder kronor i forskning och utveckling, nya produkter och teknologier till företagets fabriker.

– Vi har en stor del av vår utveckling inom machine learning och artificiell intelligens i Göteborg och fortsätter att satsa, säger han.

Antalet anställda var 44 428 den sista december 2018, mot 45 678 för helåret 2017. Personalsiffrorna påverkas bland annat av att SKF avyttrade bolaget SKF Motion Technology under året. I Göteborg minskade antalet anställda med 120 personer i fjol. Bolaget har nu cirka 2600 medarbetare i Göteborg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.