Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fanta har fått ”ny fantastiskt smak”. Men ändringen har fått en hel del kritik från läskdrickare.
Fanta har fått ”ny fantastiskt smak”. Men ändringen har fått en hel del kritik från läskdrickare.

Nytt Fanta-recept väcker ilska

Läskdrycken Fanta Orange har fått ett nytt recept – med sötningsmedel även i originalvarianten. På sociala medier rasar nu konsumenter över förändringen, rapporterar Aftonbladet.

”Det smakar röv”, skriver en Facebookanvändare, enligt Aftonbladet.

”Jag blir så förbannad. De har dödat Fantan”, skriver en annan.

En annan person skriver att hon inte längre kan dricka Fanta Orange:

”Ni vet att vi är en relativt stor grupp som är allergiska mot sötningsmedel. Så för våran del minskar våra val att kunna unna oss någon god dricka.”

I mitten av september lät Coca-Cola meddela att receptet skulle göras om och sockerinnehållet skulle reduceras. Det innebar, enligt Aftonbladet, att en del av sockret i drycken skulle ersättas av sötningsmedlen aspartam, sukralos och acesulfam.

LÄS MER: Nu väntar dyrare läsk

”Ambition att sänka mängden socker”

”Receptuppdateringen av är en del av Coca-Colas löften om att minska användningen av tillsatt socker i våra drycker. Coca-Cola i Sverige har länge haft en ambition av att sänka mängden tillsatt socker i våra produkter på den svenska marknaden”, skriver kommunikationschefen Nermin Mohamad Ali i ett mejl till tidningen.

Kritiska röster har också höjts angående det faktum att man inte har skrivit ut på etiketterna att drycken numera innehåller sötningsmedel. Men enligt Coca-Cola är det inte tillåtet att marknadsföra den sänkta sockerhalten på det sättet.

”Hade det varit tillåtet hade vi självklart gjort det. Vi är noga med att informera våra konsumenter på alla sätt som är tillåtna för att vara fullt transparenta”, skriver Nermin Mohamad Ali till Aftonbladet.

Även när läskjätten förnyade receptet för sin sockerfria Coca-Cola Zero var många konsumenter missnöjda. En del passade på att försöka sälja flaskor och burkar som innehöll den gamla varianten av drycken på säljsajter.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här: https://www.gp.se/mina-sidor/nyhetsbrev

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.