Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bostadsminister Peter Eriksson (MP) vill att det nya bostadsförslaget ska göra regeringen bättre rustade för tillströmningen av asylsökande. Arkivbild.

Nytt bostadsförslag ska rusta för flyktingvåg

Regeringen och Alliansen har enats om ett förslag som ska förenkla asylsökandes möjlighet att få tag på en bostad, om en ny flyktingvåg skulle uppstå. Beslutet är inom ramen för migrationsöverenskommelsen.

Tanken är att regeringen ska ges möjlighet att meddela undantag i plan- och bygglagen om "tillströmningen av asylsökande har varit eller kan väntas bli särskilt omfattande", enligt ett pressmeddelande.

Ändringarna får endast gälla befintliga byggnader eller nybyggnad av enkla byggnader och undantagen ska gälla under högst tre år.

På så sätt hoppas man kunna undvika en upprepning av flyktingvågen hösten 2015, då regeringen hade svårigheter att snabbt få fram boenden till asylsökande.

"Med det här beslutet är regeringen bättre rustade att hantera en sådan akut situation i framtiden", skriver bostadsminister Peter Eriksson (MP) i en kommentar.