Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vindkraftverk på Gotland. Arkivbild.
Vindkraftverk på Gotland. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Nytt blåsrekord pressade elpriset

Ett riktigt blåsväder satte nytt produktionsrekord för vindkraften i torsdags. Trots skenande gaspriser på kontinenten pressades därmed elpriserna även i Sydsverige.

Drygt 0,2 TWh (terawattimmar), eller nästan 212 000 MWh. Så mycket el producerade svensk vindkraft under det blåsiga torsdagsdygnet, enligt elbörsen Nordpools statistik. Det var ett nytt rekord. För första gången översteg produktionen 200 000 MWh på ett dygn och kraftslaget var därmed också tidvis det största under dygnet, större än vattenkraften.

Men det är långt ifrån normalt. Dygnssnittet för 2021 ligger annars på 71 400 MWh, enligt TT:s beräkningar av Nordpools statistik. Det normala är ju att det blåser betydligt mindre. Enligt Svensk Vindenergi ska man inte förvänta sig att vindkraften levererar mer än 20 procent av den installerade maxeffekten i genomsnitt.

Det blåsiga dygnet medförde även pressade elpriser på den svenska marknaden, åtminstone jämfört med vad som varit normalt den senaste tiden. I Sydsverige, elområde 4, kostade elen i torsdag 117 öre per kWh. Hittills i december har priset annars regelmässigt legat runt 200 öre/kWh i genomsnitt, en marknad präglad av återigen skenande gaspriser som tryckt upp priset på el på kontinenten till mer än dubbelt upp jämfört med Sydsverige, vilket till delar smittat av sig via kablarna norrut.

6 december producerade svensk vindkraft bara knappt 36 000 MWh. Då kostade elen i syd rekordhöga 300 öre i snitt över dygnet.