Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/29

Nytt bilrekord - igen

Det fortsätter säljas bilar som aldrig förr i Sverige. – Juni var helt fantastiskt, säger Bertil Moldén, vd för branschorganisationen Bil Sweden.

Den svenska bilförsäljningen fortsätter slå rekord - nybilsregistreringarna har nu ökat konstant i 3,5 år. I juni såldes det 38 324 nya bilar i Sverige, en ökning med 5,6 procent från samma period i fjol. Det betyder att nybilsregistreringarna nu stigit med 3,2 procent hittills i år. 
Orsakerna till de glödheta bilhallarna är många. Den låga räntan, högkonjunkturen, en stark arbetsmarknad, optimistiska hushåll med mycket pengar – och att vi helt enkelt blivit fler i Sverige.

Fler skaffar två bilar

– Vi har blivit en miljon fler svenskar sedan 2004. En del av dem är nyanlända, och även om de inte köper en ny bil direkt när de kommer hit, är det många som köper en begagnad bil efter dem etablerat sig i landet. Och då kan säljaren kanske köpa en ny bil. De trycker uppåt i biltrappan, säger Bertil Moldén.
Dessutom har hushållen med två bilar ökat "dramatiskt", enligt Bil Sweden.
– Många tycker att det behövs två bilar för att få ihop livspusslet. Politikerna utgår ofta från Stockholm, Göteborg och Malmö när de säger att man kan ta tunnelbanan eller bussen i stället. Om du bor utanför storstäderna är det oftast inte ett alternativ, säger Bertil Moldén.
Han tror att trenden med ökad bilförsäljning fortsätter. Branschorganisationen höjde nyligen sin prognos för hela årets försäljning till 375 000 bilar. Om de beräkningarna slår in betyder det att 2017 blir ännu ett rekordår. Priserna på begagnade bilar fortsätter också vara relativt höga.

Volvo säljer bäst

– Vi har en stark begagnatmarknad i Sverige. De märken som toppar listan för nybilsförsäljningen, toppar också listan på begagnatmarknaden. Bilmarknaden håller på det viset på att polariseras – de starka märkena blir starkare medan de svaga blir svagare, säger Bertil Moldén. 
Den mest sålda bilen i Sverige hittills i år är, som brukligt, en Volvo. Biltillverkaren från Hisingen har tre av fem topp-positioner på listan över de mest populära modellerna - S90/V90 toppar, XC60 kommer på andra plats och S60/V60 på fjärde plats. 
I juni backade dock Volvos Sverige-försäljning med 6,4 procent, till 7 525 bilar. På längre sikt ser dock siffrorna betydligt bättre ut. Hittills i år har Volvos Sverige-försäljning ökat med 4,9 procent jämfört med samma period i fjol.

I bildspelet ovan kan du se vilka som just nu är Sveriges mest sålda bilmodeller.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.