Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Nytt besked: 179 får lämna Fingerprint

Stålbadet fortsätter för fingersensorbolaget Fingerprint Cards. På måndagen meddelade företaget att nya sparåtgärder väntar – bland annat tvingas 179 anställda lämna.
– De flesta funktioner inom företaget berörs, säger vd och koncernchef Christian Fredrikson till GP.

I tisdags valdes Johan Carlström till ny ordförande i Fingerprint, trots att han blev åtalad misstänkt för grovt insiderbrott under sin tid som vd för biometriföretaget.

Sex dagar senare meddelar företaget att nästa stora nedskärningspaket väntar.

Under det tredje kvartalet väntas bolaget genomföra sparåtgärder på motsvarande 350 miljoner kronor – bland annat kommer antalet tjänster att minska med 179.

"Anpassa vår verksamhet"

Dessutom gör företaget nedskrivningar av värdet på sitt lager med 336 miljoner kronor – och en avskrivning i ett utvecklings- och forskningsprojekt på 143 miljoner kronor.

– Vi fortsätter att anpassa vår verksamhet till den fundamentala och snabba förändringen av förutsättningarna, med målet att återvända till vinst och tillväxt, säger Christian Fredrikson i ett pressmeddelande.

Andra paketet i år

Besparingspaketet är det andra som Fingerprint presenterat under året – redan under det första kvartalet meddelade ledningen att sparåtgärder skulle genomföras. Också den gången handlade det om besparingar på 350 miljoner kronor.

Enligt Christian Fredrikson går det inte att säga hur många anställda som berörs på göteborgskontoret.

– De flesta funktioner inom företaget kommer att beröras. Vi kan inte kommentera hur många som berörs vid enskilda kontor, säger han till GP.

Utesluter inte ytterligare nedskärningar

Det är inte heller uteslutet att det blir fler personalnedskärningar framöver.

– Man kan aldrig utesluta något, men åtgärderna vi vidtar nu är kraftfulla och fokuserade, för att återgå till lönsamhet. De kommer att resultera i en rörelsekostnadsnivå som understiger 400 miljoner kronor på årsbasis.

För att vända den förlust på nästan 175 miljoner kronor som företaget gjorde i kvartal ett är strategin att utveckla en fingeravtryckssensor med lägre produktionskostnad. Trots att företaget nu gör av sig med personal inom forskning och utveckling så säger Christian Fredrikson att "arbetet fortskrider som planerat."

Enligt bolaget ska åtgärderna inte tolkas som att marknadsutsikterna har försämrats ytterligare de senaste månaderna.

– Vi förväntar oss att läget stabiliserar sig något med sekventiell tillväxt i det andra kvartalet, som historiskt sett varit säsongsmässigt starkare än det första.

Sedan toppnoteringen i november 2015 har Fingerprints aktiekurs fallit med 95 procent.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.