Nytt bakslag för järngruvan i Pajala

ANNONS
|
-Vi arbetar vidare med att hitta någon annan typ av lösning, säger Northlands finanschef Peder Zetterberg till TT.

Men han kan inte, säger han, svara på frågan om på vilken sikt aktieägare, leverantörer, anställda och alla andra som undrar vad som sker, kan få ett klarare besked.

-Det är väldigt svårt att säga, det kan handla om dagar eller någon vecka eller två, säger han.

Han framhåller att företaget arbetar på så intensivt som det någonsin går för att hitta en hållbar finansiell lösning.

Zetterberg vill inte säga något om hur långt borta det var från att få in det önskade kapitalet utan säger bara att erbjudandet avbröts eftersom villkoren för Northland inte var "tillfredsställande".

På frågan om bolagets överlevnad står på spel svarar han:

-Nej, det är inte utgångspunkten.

En del av företagets problem kan lätta, hävdar han, när den första malmbåten går i väg inom en vecka och kassaflödet kommer i gång.

ANNONS
-Vi är i en tillfällig likviditetssvacka, säger Peder Zetterberg.
-Vi klarar att sköta verksamheten en tid framöver, det som händer nu och som är positivt är att vi börjar skeppa, säger han.

Förutom aktieemissionen siktade gruvbolagsledningen på ett utökat obligationslån på 125 miljoner dollar, 790 miljoner kronor. Även det avbryts.

-Visst är det tråkigt, men gruvan kommer att leva kvar. Den finns där den finns och den kommer knappast att lämna kommunen. Vi har kommit så pass långt nu att det vore märkligt om den inte kommer att fortleva i någon form. Produktionen är igång och nu på lördag skulle det första malmskeppet börja lastas, säger kommunalrådet Kurt Wennberg (S) till TT.

Norhland Resourcers nya gruva i Kaunisvaara i Pajala är ett projekt som skulle ha inneburit hundratals nya jobb i kommunen. Enligt Wennberg råder nu en "sansad oro" i Pajala efter beskedet.

TT: Hur många arbetstillfällen står på spel?

-Det är 450 personer i själva gruvdriften och ytterligare 350 i själva logistiken. Utöver det så är det ett antal som skulle ha varit involverade i service av lastbilar, maskiner, och så vidare. Man brukar säga att det går tre ytterligare arbetstillfällen på en gruvarbetare, så visst handlar det om många personer.

Fackförbundet Metall uttrycker också oro, men hävdar att beskedet inte ska påverka medlemmarna.

-Det är klart att vi känner en viss oro när sådant här händer. Men när man i rekordfart bygger upp en gruva med all infrastruktur så är det inte konstigt att man kalkylerat fel och att det saknas pengar. Det är visserligen inga småpengar, det handlar ju om 2,4 miljarder kronor och det är mycket även för etablerade bolag, säger Tomas Nilsson, ordförande för Metalls avledning i Malmfälten.
-Men i våra kontakter med Northland har de tydligt aviserat att det här inte berör våra medlemmar, fortsätter han.

Facket har fortsatt förtroende för Northland.

-I dagsläget har vi absolut ingen anledning till misstro. Vi vet att efterfrågan på järnmalm är större än utbudet och vi har stora förhoppningar på att det här kommer att lösa sig.

Så sent som i oktober, då den första sprängningen ägde rum, bedyrade Northlands vd Karl-Axel Waplan att det inte fanns någon oro för framtiden. Men början av projektet blev dyrare än väntat, vilket nu uppges vara en stor orsak bakom krisen.

Den 29 januari sade Anders Antonsson, ansvarig för investerarkontakter vid Northland Resourcers, att spekulationerna om konkurs eller försäljning av företaget var rykten.

-Det snackas väldigt mycket, vi är inte i det läget nu, sade han då till TT.

De senaste veckorna har Northland Resources rasat lavinartat på Oslobörsen. När orosbeskedet, att bolaget behövde få in miljardbelopp för att kunna finansiera sina aktuella järnmalmsprojekt i slutet av januari störtdök aktien med 90 procent på några dagar.

Aktiemäklaren Oskar Rönneman driver en Facebook-grupp med aktieägare i Northland Resources.

-Företaget har hamnat i en förtroendekris. Marknaden är inte beredd att satsa mer, Northland har inte bevisat att man klarar av att genomföra hela projektet enligt budget, säger han till TT.

Han råder sina hårt prövade aktieägare att inte köpa fler aktier även om priset faller - inga klipp finns i sikte.

ANNONS
-Bäst vore om man hittade nya ägare till företaget med tillgång till pengar och kunskap om hur man driver gruvor.
ANNONS