Nytt avtal ska hjälpa textilarbetare

ANNONS
|
-Vi hoppas stärka fackliga rörelser och möjligheten att organisera sig på fler arbetsplatser, sade biståndsminister Isabella Lövin kort efter signeringen i New York.
-Att det sker i samarbete med Bangladesh regering gör att det finns en väldig kraft. Och behoven är väldigt stora.
Fabrikskollaps

Lövin fällde sina kommentarer efter att ha skrivit under avtalet tillsammans med ILO:s generaldirektör Guy Ryder och Bangladesh arbetsmarknadsminister Mikail Shipar på Svenska FN-representationens kontor på 48:e våningen på Manhattan. Statsminister Stefan Löfven, som tidigare varit fackföreningsledare, översåg ceremonin. Löfven hänvisar till katastrofen när textilfabriken Rana Plaza utanför huvudstaden Dhaka kollapsade 2013 och omkring 1100 människor miste livet för att betona hur viktig uppgörelsen är.

-En av anledningarna till att det sker (fabrikskollapser) är att man inte tar tillräcklig hänsyn till de anställdas villkor, man är inte noga med säkerheten och så finns det ett antal andra brister - löner behöver höjas och villkor förändras... Precis som i Sverige måste löntagare ges möjlighet att organisera sig och förhandla, säger han.
H&M driver projekt

Omkring 80 procent av Bangladesh totalt 4 miljoner textilarbetare är kvinnor. Den svenska klädjätten Hennes & Mauritz har ett stort antal underleverantörer i landet. Löfven och Lövin framhåller att H&M redan har program i landet där de arbetar med fackliga rättigheter, bland annat i samarbete med Sida.

ANNONS

Det nya avtalet löper över fem år.

ANNONS