Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En av deltagarna i Novavax-studien som visat på framgång när det gäller skydd mot covid-19. Bild: Matthew Feldman
En av deltagarna i Novavax-studien som visat på framgång när det gäller skydd mot covid-19. Bild: Matthew Feldman

Nytt amerikanskt vaccin ger över 90 procents skydd mot covid-19

Nya studier med 30 000 deltagare visar att amerikanska Novavax vaccin är över 90 procent effektivt mot covid-19. Få som fick vaccinet smittades av covid-19 och alla dem ska ha klarat sig utan sjukhusvård.

Det var på måndagen som Novavax själva gick ut med ett pressmeddelande där det stod klart att deras produkt visat på framgång i så kallade fas tre-studier. Vaccinet uppges vara säkert och 90,4 procent effektivt enligt studierna.

LÄS MER: Ny Astra Zeneca-medicin sänker risken för återfall i bröstcancer med 42 procent

I studien bolaget hänvisat till har 30 000 personer i USA och Mexiko deltagit. Vaccinet ges i spruta vid två tillfällen och ska ha visat sig vara 100 procent effektiv mot måttlig och svår sjukdom. Alla som behövde sjukhusvård för covid-19 hade fått placebo i studien, enligt företaget, som också meddelar att biverkningarna ska ha varit skonsamma. De vanligaste biverkningarna uppges varit två-tre dagars trötthet, huvudvärk, muskelvärk eller smärta där man fått sprutan.

Ska ge skydd mot brittiska mutationen

Vaccinet ska också vara 93 procent effektivt mot vissa varianter av covid-19, enligt företaget. En av dessa är Alpha-varianten, eller den brittiska virusmutationen som den också kallas.

– Data visar på förmågan att förebygga covid-19 mitt i virusets genetiska utveckling, säger företagets forsknings- och utvecklingschef Gregory Glenn i pressmeddelandet.

Företaget planerar nu att söka godkännande av amerikanska myndigheter under årets tredje kvartal. Om det blir godkänt kan det liksom Pfizer-Biontech, Moderna och Johnson & Johnson få användas som nödvaccin i USA.

LÄS MER: Kritik mot Astra-bossens nya bonus – kan få över 200 miljoner kronor

LÄS MER: Trots kritiken – ja till Astra-vd:ns miljoner

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.