Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Utbudet av antalet nyproducerade lägenheter som är till salu har ökat kraftigt. Arkivbild.

Nybyggda lägenheter till salu ökar kraftigt

Andelen nyproducerade lägenheter ökar dramatiskt på Hemnet. I Stockholm har antalet ökat med 187 procent på två år, i övriga delar av landet var motsvarande siffra 179 procent, enligt statistik som Svenska Dagbladet tagit del av.

- Det är en väldigt kraftig ökning, och byggtakten har också ökat kraftigt. På så vis är det naturligt att utbudet ökat kraftigt, men det har spätts på av att försäljningen går trögare nu, säger Staffan Tell, pressansvarig på Hemnet, till tidningen.

Tell tror att trenden kommer att hålla i sig ett bra tag framöver, samtidigt som han konstaterar att typen som köper nyproduktion på spekulation har försvunnit från marknaden.

Det stora utbudet av nyproduktion förvånar även Boverkets analytiker Bengt Hansson. Lokala överskott av bostäder byggs nu upp, säger han, men det är också en fråga om pris som kan leda till en prisreducering.

- Nya lägenheter som har byggts ligger kvar ute till försäljning och man kan ha satt priserna lite för högt. Det är mer än vad köparna är beredda att betala, säger Bengt Hansson.