Nya Zeeland ökar stödköpen av statsobligationer för att stimulera ekonomin. På bilden huvudstaden Wellington. Arkivbild.
Nya Zeeland ökar stödköpen av statsobligationer för att stimulera ekonomin. På bilden huvudstaden Wellington. Arkivbild. Bild: Gustav Sjöholm/TT

Nya Zeelands centralbank går till offensiv

Nya Zeelands centralbank (RBNZ) överraskade marknaderna genom att meddela att man utökar och förlänger sitt program för stödköp av stats- och kommunobligatoner. Landets valuta, den nyzeeländska dollarn, sjunker efter beskedet.

ANNONS

Det oväntade stödköpsbeskedet kommer samtidigt som RBNZ tydligt flaggar för att det inte är uteslutet att det även kan bli en sänkning av styrräntan till minus från dagens 0,25 procent. Ett nytt program för likviditetslån till landets banker och andra tillgångsköp pekas också ut som alternativa stimulansmöjligheter av centralbanken.

Stödköpsprogrammet utvidgas till 100 miljarder nyzeeländska dollar (cirka 580 miljarder kronor). Tidigare låg nivån på 60 miljarder dollar.

Programmet förlängs samtidigt till 2022.

Beslutet fattas sedan Auckland, Nya Zeelands största stad, delvis har stängts ned för att sätta stopp för ny smittspridning efter flera nya fall av covid-19. Den senaste tidens coronafall är de första i landet på över 100 dagar.

ANNONS

Den nyzeeländska dollarn backade en halv procent på valutamarknaden efter räntebeskedet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS