Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jacinda Ardern. Arkivbild.

Nya Zeeland vill omförhandla TPP

Nya Zeelands nya socialdemokratiska ledare spär på osäkerheten kring frihandelsavtalet TPP, som USA hoppade av efter presidentskiftet i vintras.

Premiärminister Jacinda Ardern, Labour, vill stoppa utländsk spekulation på bostadsmarknaden. Men nya regler för att hejda utlänningars bostadsköp i Nya Zeeland skulle bryta mot TPP (Trans-Pacific Partnership).

- Som vi ser det är det möjligt att balansera vår linje om bostäder som folk har råd med och förbud mot utländska spekulanter att köpa befintliga hem, samtidigt som vi uppnår våra handelsmål, säger Ardern i TVNZ:s program Q+A.

Därmed lär hon få diskutera en omförhandling av TPP när ledare från hela Stillahavs-området träffas i Vietnam om några veckor. Tidigare har det hetat att avtalet är klart och bara ska ratificeras av de inblandade länderna, ett godkännande som Nya Zeeland för övrigt redan har genomfört under den avgående premiärministern Bill English.

I sin skepsis till TPP får socialdemokraten Ardern en omaka åsiktsfrände i USA:s president Donald Trump vid Apec-toppmötet i Da Nang, Vietnam, den 10–11 november. Trump höll snabbt ett vallöfte när han tillträdde i januari, och skrev ett presidentdekret som innebär att USA inte är med i TPP.