Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Volvo Cars har lanserat många nya modeller de senaste åren – nu förklarar vd Håkan Samuelsson att ytterligare modeller kan vara på gång. Bild: Björn Lindgren/TT

Nya Volvomodeller kan vara på gång

Volvo har redan förnyat sina kända bilmodeller. Men det kan komma helt nya modeller, förklarade Volvo Cars vd Håkan Samuelsson på presskonferensen på torsdagen.
– Det kan handla om en större men också en mindre modell.

Volvo har under flera år, med början i den stora XC90-suven 2014, förnyat hela sitt modellprogram. På plattformen för de större bilmodellerna, SPA, och för de mindre bilmodellerna, CMA, har man lanserat modeller som gjort att det svenska märket sålt i volymer man aldrig tidigare gjort.

Särskilt lyckosamt har de nya suv-modellerna varit försäljningsmässigt: XC40, XC60 och XC90 står nu för drygt 60 procent av försäljningen – och med tillverkningen av XC40 i Kina räknar bolaget att suv-modellerna kommer att närma sig 70 procent.

För Volvo Cars har XC40 inneburit försäljning av en modell man inte haft tidigare – en kompakt suv – och denna modell har överträffat bolaget förväntningar försäljningsmässigt.

Vd:n: Kan komma nya modeller

Under presskonferensen då Volvo Cars presenterade halvårsresultatet fick vd Håkan Samuelsson frågan av en brittisk motorjournalist om det är aktuellt att lägga till ytterligare modeller – större eller mindre – till de befintliga modellerna.

Efter att ha förklarat att strategin är att växa inom bolagets ”kärnsegment” och att man hade kapacitet att producera mer än 800 000 bilar, vilket man haft som mål, förklarade Håkan Samuelsson att det kan komma ytterligare nya modeller:

– Vi utesluter inte tillägg till våra kärnsegment, som suv-segmentet. Du ska inte utesluta möjligheten att det kan handla om en större men kanske också en mindre, sade Volvo vd:n och syftade på storleken på bilmodeller.

– Vi kommer att överraska dig i framtiden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.