Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ivanka Trump och hennes make Jared Kushner (till vänster) under den amerikanske presidenten Donald Trumps besök i Polen i början av juli.

Nya uppgifter om Trumpklanens affärsintressen

Ivanka Trump och hennes make Jared Kushner har uppdaterat sina inkomst- och förmögenhetsdeklarationer. En konstsamling värd mellan 5 och 25 miljoner dollar finns bland de tillgångar som lagts till.

När fastighetsmogulen Donald Trump blev president i USA valde han att göra både dottern och mågen till nära medarbetare. Ivanka Trump lyfter inte lön från staten, men i kraft av sina nya maktpositioner måste paret redovisa sina tillgångar till ett etikkontor, detta för att det ska gå att bedöma om deras maktutövning riskerar att påverkas av att de har andra intressen.

Sedan 2016 har paret haft inkomster på minst 100 miljoner dollar (närmare 825 miljoner kronor) och deras sammanlagda tillgångar kan värderas till minst 206 miljoner dollar (1,7 miljarder kronor). Det framgår av deras nya uppgifter till Office of Government Ethics ("Kontoret för förvaltningsetik"), som är en fristående federal myndighet.

Inom intervall

Inkomst- och förmögenhetsdeklarationerna till etikkontoret kan enligt nyhetsbyrån AP inte användas för exakta beräkningar av en makthavares tillgångar, eftersom värdena anges inom ganska stora intervall. De verkliga talen kan vara betydligt högre.

Deklarationerna ger ändå en lång rad intressanta upplysningar:

Ivanka Trump må avstå från statlig lön, men hon tjänade förra året minst 13,5 miljoner dollar via sina affärsintressen. En av intäkterna är 2,4 miljoner dollar från ett nytt Trumphotell beläget nära Vita huset.

Sen information

I Kushners fall har 77 tidigare oredovisade tillgångar lagts till, skriver nyhetssajten Politico.

Clay Johnson, som tjänstgjorde som personaldirektör under den senaste republikanske presidenten George W Bush, säger till nyhetsbyrån AP att han är förvånad över mängden uppgifter som tillkommit ett halvår in i parets politiska maktpositioner.

- Som vi skötte det. . . De allmänna anvisningarna till alla nominerade var: "Ge oss det vi frågar efter nu, så stöttar vi er sen, oavsett vad som händer. Men det ska inte dyka upp några överraskningar", säger Johnson.

Omstritt köpcentrum

Sedan Ivanka Trump och hennes make, som nu är politisk topprådgivare till svärfar, trädde in i cirkeln av människor med inflytande runt presidenten, har båda lämnat ledarrollerna i sin respektive företag. Inte nog med det: Kushner har lämnat inte mindre än 266 olika bolagsuppdrag och Ivanka Trump har släppt ännu fler: 292 uppdrag.

Bland tillgångar som de har gjort sig av med kan nämnas Kushners andel i ett köpcentrum i Eatontown, New Jersey. Bolaget, som ägs av anhöriga till honom, har nyligen fått klartecken av lokala myndigheter för en utbyggnad, men planerna är omstridda och fyra medborgare har vänt sig till domstol för att försöka stoppa utbyggnaden.