Eskil Rönér, ordförande i Hamnarbetarförbundet och Erik Helgeson i förbundsstyrelsen. Arkivbild.

Nya stridsåtgärder i hamnkonflikten

Parterna är ännu inte närmare en lösning i den pågående hamnkonflikten. Hamnarbetarförbundet lägger nya strejkvarsel och Sveriges Hamnar svarar med lockout.

Svenska Hamnarbetarförbundet varslar om två nya punktstrejker. Den här gången i Halmstad och Mönsterås där förbundets medlemmar kommer att strejka mellan klockan 6-8 (Halmstad), respektive 13–15.30 (Mönsterås) den 6 februari. Arbetsgivaren har i sin tur varslat om lockout som gäller till midnatt den 6 februari.

Det har i nuläget inte varslats om några fler strejker.

- Vi har en fortsatt planering, sen får man göra en bedömning från dag till dag, säger Erik Helgeson, förbundsledamot i Hamnarbetarförbundet till TT.

Under måndagen sker strejker i Söderhamn och i Göteborgs roro-terminal, de sista strejkerna enligt den första varselomgången. Enligt Erik Helgeson är man ännu inte närmare en lösning på konflikten, och enligt honom är det inga nya förhandlingar inbokade.

- Än så länge går det baklänges. Vi har begärt förhandlingar och första svaret vi fick var att arbetsgivaren inte har tid att träffas förrän 4 februari. Nu har man svarat att man inte har någon skyldighet att förhandla, säger han.

Mattias Dahl, vd för Transportföretagen hoppas att medlarna kan ta tag i situationen igen.

- Vi förväntar oss att de tar kontakt de närmaste dagarna, säger han.

Fackets strejk och arbetsgivarnas lockout inleddes den 23 januari sedan facket nobbat medlarnas bud.