Nya siffror visar: gata i Haparanda har ökat mest

Stationsgatan i Haparanda, där hittar man de bostadsrätter som ökat allra mest i värde under de senaste två åren. Detta enligt nya siffror från Fastighetsbyrån. Med 112 procent har den norrländska gatan ökat, medan högsta prisökningar i kronor finns i huvudstaden.

ANNONS
|

Fastighetsbyrån kallar dem raketgator, de gator i landet där priserna på bostadsrätter ökat mest under de senaste två åren. Med hjälp av statistik från Svensk mäklarstatistik kan de konstatera att den största procentuella ökningen alltså finns i Haparanda, tätt följt av Skellefteå där Bogatan ökat med 100 procent. Faktum är att fyra av tio gator med störst procentuell ökning ligger i just Skellefteå, något som delvis tros bero på etableringen av Northvolts batterifabrik.

LÄS MER:Så fort säljs bostäderna – i området där du bor

LÄS MER:Mäklare: Här är områdena i Göteborg där bostäderna väntas öka i värde

Här ökar de mest i kronor

Tittar man på prisökning i kronor är den mest på Östermalm i Stockholm, på Uggleviksgatan närmare bestämt – upp med 30 377 kronor per kvadratmeter på två år. Överhuvudtaget dominerar huvudstaden fullständigt när det gäller prisökningar i kronor.

ANNONS

– Vissa gator på mindre orter med stark tillväxt ökar väldigt kraftigt procentuellt sett. Men efterfrågan på attraktiva, framförallt större, bostäder på dyrare orter har också varit stark vilket återspeglas i topplistan över prisökning i kronor, säger Fastighetsbyråns vd Johan Engström i ett pressmeddelande.

Måste ha sålts minst fem bostäder

Raketgatorna har tagits fram genom att man jämfört bostadsrättsförsäljningar från oktober 2019 till september 2021 med samma period 2017-2019. Gator med minst fem försäljningar i båda perioderna är med i statistiken, enligt Fastighetsbyrån.

Den västsvenska raketgata som ökat mest procentuellt finns i Borås, där Hultavägen i Målsryd gått upp med 84 procent. Den hamnar på plats nummer sex på tio i topp-listan. På plats nio och tio hittar man Klockarebergsvägen på Orust och Lavavägen i Kil som gått upp med 80 respektive 79 procent.

Vad gäller ökning i kronor innehar Stockholm samtliga placeringar på topp tio, förutom plats åtta där Nordstjärnegatan i Solna ökat med 22 819 kronor.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS