Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nya reglerna för psykvård bortglömda

Nya regler för straff och vård av psykiskt sjuka är långt borta, trots stora och akuta brister gällande påföljderna. Frågan har legat på regeringens bord i fyra år. Nu kritiseras den för att ha begravt sin egen utredning.
Trots att frågan har varit brännhet under den senaste mandatperioden kommer den inte att avgöras innan nästa.
- Det är brådskande med nya regler men av olika skäl har regeringen inte tagit ställning under den här mandatperioden, säger Anders Milton, nationell psykiatrisamordnare.

Vansinnesdåd gav bränsle
De nya reglerna behövs bland annat för att undvika de oetiska situationerna där färdigvårdade personer hålls kvar inom psykvården. Så sker bland annat när vårdtidens längd uppfattas som stötande kort i förhållande till brottet.
Det var vansinnesdåden i Åkeshov och Gamla stan under våren 2003 och morden på utrikesminister Anna Lindh och femåriga Sabina några månader senare som gav nytt bränsle åt en redan känslig och omdebatterad fråga - regelverket kring påföljderna för psykiskt sjuka brottslingar.

Med en stor politisk enighet kring nödvändigheten av en förändring hade justitiedepartementet 1999 tillsatt Psykansvarskommittén. 2003 låg deras utredning sedan ett år tillbaka på departementets bord.

Thomas Bodström välkomnade kommitténs förslag, bland annat fängelsestraff även för psykiskt sjuka brottslingar. Kommitténs förslag innebär att brottslingarna fullföljer sitt straff efter att de fått vård.
Förra året vände dock Thomas Bodström och sa att förslaget inte längre är aktuellt. Han pekade bland annat på att förslaget skulle kunna leda till att strafftiden är över innan sjuka personer blivit friska.

Kommitténs förslag innehåller dock åtgärder som innebär att de som anses sjuka när de släpps från fängelse ska kunna tvingas ha kontakt med öppenvården.
I ett förarbete till slutrapporten om psykiatrin i Sverige förstärker Anders Milton kravet på uppföljande verksamhet för psykiskt sjuka brottslingar, bland annat med krav på tvångsvård inom öppenvården.

- Om man inte tar sin medicin, besöker sin terapeut eller avhåller sig från missbruk blir man intagen igen.
Ett av skälen till att förändringen av rättspsykiatrin har stagnerat stavas ekonomi. I förarbetet föreslår Anders Milton öronmärkta, statliga, pengar till vården av de psykiskt sjuka brottslingarna.

- Det här är en knäckfråga, kommuner och landsting vågar inte tro på tillräcklig statlig hjälp. Men det behövs stöd och förstärkning från nationell nivå för att alla psykiskt sjuka ska få en bättre tillvaro.

Måste få ta tid
Justitieutskottets ordförande, folkpartisten Johan Pehrson, säger att han länge haft tålamod med att justitiedepartementet tagit tid på sig att bereda Psykansvarskommittén.
- Det här är svåra frågor som måste få ta tid, så jag har hela tiden försäkrat Bodström om att vi står bakom förslagen. Det gör även alliansen. Men nu har han begravt frågan.
På justitiedepartementet råder olika uppfattningar om huruvida Psykansvarskommitténs betänkande är under beredning eller inte.

Ett första besked gör gällande att regeringen har tagit avstånd från kommitténs förslag och nu driver endast ett par av kommitténs frågor vidare.
Men departementsrådet Maria Kelt, chef för straffrättsenheten på justitiedepartementet, säger motsatsen.
- Betänkandet bereds men det har inte kommit något slutgiltigt ställningstagande.

Förslag till ändring skall lämnas
Under tiden har rättschef Anders Perklev fått i uppdrag av justitiedepartementet att lämna förslag till en ändring inom ramen för det nuvarande systemet.
Han ska ta sikte på hanteringen av fall där brottslingen anses ha varit sjuk när brottet utförde och därmed inte får dömas till fängelse, men frisk när dom ska fällas, och därför inte kan dömas till rättspsykiatrisk vård.

- Det här arbetet sker inte i stället för Psykansvarskommitténs förslag, säger Anders Perklev.
Thomas Bodström har inte varit tillgänglig för någon kommentar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.