Nya listan: Här är de rikaste amerikanerna

Är du man och har startat ett världsledande techbolag? Då är chansen stor att du placerar dig på listan över USA:s – och i praktiken världens – rikaste människor.

ANNONS
|

Under coronapandemin har miljontals människor blivit av med sina jobb och med det lidit ekonomiskt. Men då världens börser samtidigt rusat har de rikaste blivit än rikare.

De 400 rikaste amerikanerna har det senaste året ökat sina förmögenheter med 40 procent till hisnande 4,5 biljoner dollar, visar en sammanställning från tidskriften Forbes. Det motsvarar knappt 40 biljoner kronor.

Genomsnittsförmögenheten på listan är 11,3 miljarder dollar, knappt 100 miljarder kronor.

LÄS MER:Här är fällorna att undvika när du köper nyproduktion

Och de som tagit plats på tio i topp har några saker gemensamt. De är alla män, och (nästan) samtliga har varit med att bygga upp världens största techbolag.

ANNONS

På plats ett hamnar Amazons grundare Jeff Bezos, god för 201 miljarder dollar eller cirka 1 750 miljarder kronor. Under 2021 har hans förmögenhet ökat med 22 miljarder dollar.

På andra plats återfinns Teslas Elon Musk, med en förmögenhet på 190,5 miljarder dollar – 1 660 miljarder kronor. Musks förmögenhet mer än fördubblades mot 2020, då han ägde 68 miljarder dollar.

Så högt placerar sig första kvinnan

Trea kommer Mark Zuckerberg, skapare av Facebook, som sitter på 134,5 miljarder dollar. Fyran Bill Gates ligger strax bakom med en förmögenhet på 134 miljarder dollar, vilket motsvarar runt 1 170 miljarder kronor.

Google-grundarna Larry Page och Sergey Brin hamnar på plats fem respektive sex. Investeraren Warren Buffet på plats åtta samt mediemogulen Michael Bloomberg är de enda på topp tio-listan utan direkt koppling till de stora techbolagen i Silicon Valley.

LÄS MER:Så mycket rusar budgivningarna – i ditt område

Första kvinnan – Walmartarvtagaren Alice Walton – återfinns på plats 12. Hon är god för 67,9 miljarder dollar.

Forbes konstaterar också att antalet personer på 400-listan som skänkt minst 20 procent av sin förmögenhet det senaste året har sjunkit från tio till åtta personer. Antalet personer som skänkt minst en procent ökade dock från 127 till 156.

Listan över de tio rikaste amerikanerna är i princip identisk med listan över världens rikaste. Den enda utomstående som kommer ifråga är fransmannen Bernard Arnault, grundare av lyxvarukedjan LVMH, med varumärken som Moët & Chandon, Hennessy och Louis Vuitton. Enligt Bloomberg Billionaires Index (som dock inte räknar likadant som Forbes) är Arnault världens tredje rikaste man.

ANNONS

I bildspelet ovan kan ni ta del av hela topp tio-listan.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS