Nya kravet på bankerna: Stoppa aktieutdelningar

Finansinspektionen kräver att bankerna slutar göra aktieutdelningar så länge coronakrisen fortsätter.
– Det är viktigt att bankerna nu agerar ansvarsfullt, säger Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen.

ANNONS
|

Coronapandemin har tagit ett ekonomiskt järngrepp om såväl Europa som övriga världen. Börserna sjunker, liksom ekonomin i övrigt, samtidigt som arbetslösheten ser ut att stiga.

I det läget spelar bankerna, och dess kunder, en avgörande roll för samhällets ekonomiska motståndskraft. Det menar Finansinspektionen, som därför kräver att bankerna slutar göra aktieutdelningar.

– Det är viktigt att bankerna nu agerar ansvarsfullt och stärker sin motståndskraft i det här kritiska läget, säger Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen i ett pressmeddelande.

Uppmaningen om att stoppa aktieutdelningar gäller tills krisen har lagt sig.

"Syftet är att säkerställa att dessa företag har fortsatt god motståndskraft mot eventuella kreditförluster och kapacitet att upprätthålla kreditförsörjningen" skriver Finansinspektionen.

ANNONS

Myndigheten skriver vidare att man de kommande dagarna kommer att kontakta samtliga banker och kreditmarknadsbolag som berörs av uppmaningen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS