Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kinas USA-ambassadör Cui Tiankai här med Rhode Islands guvernör Gina Raimondo. Arkivbild.

Nya handelssamtal trots upptrappad konflikt

Kina säger sig vara redo för en ny runda av handelssamtal med USA. Samtidigt kommer signaler om att USA planerar att svartlista flera kinesiska teknikföretag.

Kinesiska övervakningsföretaget Hikvinson kan bli nästa offer för USA:s offensiv mot kinesiska teknikföretag. Enligt uppgifter till New York Times överväger USA:s president Donald Trump att svartlista företaget, vilket betyder att de nekas att köpa amerikanska komponenter.

Enligt en chef på Hikvinson kan de nödvändiga komponenterna köpas från andra leverantörer. Trots detta föll Hikvinsonaktien drygt sex procent i sluthandeln.

Hikvinson och Dahua technology som båda tillverkar övervakningssystem nämndes i en skrivelse från amerikanska lagstiftare förra månaden, i vilken man yrkade på hårdare kontroll av amerikansk export för att säkerställa att amerikanska företag inte medverkar till brott mot mänskligheten.

Den upptrappade konflikten har negativa konsekvenser på handeln för båda parterna. Enligt en rapport uppger cirka hälften av amerikanska företag med verksamhet i Kina att de drabbats av motåtgärder i form av försenare tulldeklarationer och fler kontroller sedan den senaste höjningen av tullar trädde ikraft, skriver Financial Times.

En tredjedel av de tillfrågade företagen uppger att de ställer in eller skjuter upp investeringar i Kina medan 40 procent överväger att flytta tillverkningen från Kina.

Samtidigt meddelar Kinas ambassadör i USA, Cui Tiankai, att Peking är redo att återuppta handelssamtalen med Washington om det upptrappade handelskriget mellan länderna.

- Kina är fortsatt redo om att fortsätta samtalen med våra kollegor för att nå en lösning. Vår dörr är fortfarande öppen, säger han i en intervju med Fox News.

Sedan de senaste samtalen hölls den 10 maj har några nya inte planerats in.