Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Wind Mobility ska ställa ut 50 nya elsparkcyklar i Göteborg. De första var på plats under torsdagsmorgonen. Bild: Bild: GP
Wind Mobility ska ställa ut 50 nya elsparkcyklar i Göteborg. De första var på plats under torsdagsmorgonen. Bild: Bild: GP

Nya elsparkcyklar på Göteborgs gator – de ska utmana Voi, Tier och Lime

Ännu en elsparkcykel-aktör slår sig nu in på Göteborgsmarknaden. Wind Mobility, baserat i Berlin och Barcelona utmanar nu Voi, Tier och Lime på de göteborgska gatorna. Totalt kan det nu finnas över 4 000 elscootrar i staden.

De nya, gula elsparkcyklarna dök upp i centrala Göteborg under torsdagsmorgonen.

– Wind har uppgett att de ska placera ut ungefär 50 stycken elsparkcyklar, men jag vet inte om de ställt ut alla samtidigt, säger Malin Månsson, cykelstrateg på Göteborg stad.

LÄS MER: Hundratals olyckor med elsparkcyklar – nu sänks hastigheten

Wind Mobility hyr ut elsparkcyklar i såväl Europa som Asien och finns sedan tidigare i Stockholm. Bolaget hävdar själva att de tagit fram väldigt tåliga, i princip vattentäta elsparkcyklar och storsatsar just nu runt om i europeiska städer. Wind, med medgrundaren Eric Wang, tog senast i somras in runt 480 miljoner kronor i nytt kapital.

Den nya etableringen innebär att det nu sammantaget kan finnas över 4 000 elsparkcyklar på Göteborgs gator.

– När vi gjorde en sammanställning i slutet av augusti fanns det totalt 4 000 elsparkcyklar utplacerade – men det ser ut att vara något färre nu, säger Malin Månsson.

Ska påverka kundernas trafikvett

Sedan tidigare finns elscootrar av märkena Voi, Tier och Lime på Göteborgsmarknaden. Att döma av Stockholmsmarknaden kan de dock snart bli ännu fler – i huvudstaden konkurrerar åtminstone åtta olika bolag om elsparkcykelåkarna.

Den relativt nya fenomenet har fått hård kritik för att bland annat skräpa ned stadsmiljön. Användarnas "kreativa" parkeringar av cyklarna och allmänna trafikvett har också fått sig en släng av sleven.

Samtliga aktörer, även Wind, har nu skrivit under en frivillig överenskommelse med Göteborgs stad kring elsparkcyklar. I den står det bland annat att företagen ska "informera" sina kunder om att de inte ska ställa cyklarna så de hindrar andras framkomlighet, "påverka" sina trafikanter att följa trafikreglerna och anamma ett "trafiksäkert beteende" samt "ansvara" för att snabbt flytta elsparkcyklar som parkerats på ett trafikfarligt sätt.

GP söker Wind Mobility.

LÄS MER: Han jagar Göteborgs elsparkcyklar

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.