Tomma butikslokaler i Kompassen väntar på ombyggnad.
Tomma butikslokaler i Kompassen väntar på ombyggnad.

Nya butiker till Kompassen efter ombyggnad

ANNONS
|

De tomma butikerna i centrum är inte lediga, utan behövs som ersättningslokaler under den stora ombyggnaden av köpcentret Kompassen vid Fredsgatan.

- Det var likadant med många tomma lokaler i Rosenlund innan det byggdes om. Då var det också en medveten tanke att man ville ha utrymme för att få in rätt verksamheter som gynnade området. Vi har också jobbat mycket med fastighetsägarna för att de inte ska ta första bästa förfrågan utan ha en tanke med utseendet på gatan och vilka verksamheter som ska in på gatan så det blir en bra mix, säger Marianne Sörling, verksamhetsansvarig för Innerstaden Göteborg.

ANNONS

Läc också: Göteborg nu och då: Nostalgi från Arkaden

Vasakronan som äger Kompassen har sagt att ombygganden skulle påbörjas under hösten. Och de vill inte tala om någon försening i projektet.

- Det är så att det händer saker i alla projekt . Då stuvar man om lite grann. Det handlar inte minst om att hitta bra lägen under tiden för befintliga kunder. Men vi drar igång i början av november. Då kan man se fysiskt att det händer något, säger Kristina Pettersson-Post, Vasakronans regionchef i Göteborg.

Inbyggda arkader

Den stora förändringen utifrån sett blir inbyggda arkader och att i dag allmänna ytor görs om till butiksyta.

- När du går igenom Kompassen har du rulltrappor idag, men de kommer tillhöra butikerna sen. Det blir mer som ett vanligt gatustråk, men lite tightare. Och så är det under tak.

Totalt kommer 900 kvadratmeter butiksyta tillkomma, men exakt hur många nya butiker det innebär vill Kristina Pettersson-Post inte säga i dag.

- Butiksindelningen kommer se annorlunda ut än idag. Några har valt att flytta och några nya flyttar in, så det blir lite förändringar i butiksmixen.

Ombygganden kommer ske under pågående verksamhet och ska vara helt klart 2016, som en del i Vasakronans förnyelse av centrumhandeln.

ANNONS

- Handelns förutsättningar förändras hela tiden så man måste alltid skapa nya händelser och nyheter i ett handelsläge i takt med att vi förändrar våra shoppingbeteenden och handelsmönster. Nu är det dags för en förnyelse av Kompassen, det mår staden bra av.

Återhämtning

Hon ser ingen nedgång i handeln, snarare tvärtom. Och den har återhämtat sig efter trängselskatten. Samma bild har butiksföreningen Innerstaden.

- Det enda man kan se är att fler besöker oss på lördagar och söndagar och något mindre i början på veckan. Men vi har fått igen dem när det inte är någon trängselskatt, framförallt på söndagar, säger Marianne Sörling, på Innerstaden.

De har besöksräknare på flera platser i centrum, som visar att antalet kunder på gatorna ökade med omkring fem procent båda åren efter trängselskattens införande och det har också hållit i sig även under 2014.

- Vi har tidigare haft ungefär samma ökning av besökare innan trängselskatten, så det har hållit i sig. Men det kan också ha att göra med att vi byggt om gatorna, så de är trevligare, så fler går på gatorna.

Fakta: Kompassen

Kompassen är den tredje etappen i Vasakronans arbete med att utveckla cityhandeln i Göteborg.

Renovering av Arkaden stod färdig julen 2012. Kvarteret Perukmakaren, mitt emot NK, stod nyrenoverat tidigare i år.

ANNONS

När Kompassen byggs om kommer allmänna ytor ställas om till butiksyta och arkaderna glasas in. 900 kvadratmeter ny butiksyta tillkommer.

Total butiksyta efter ombyggnad: 8 000 kvadratmeter.

Samtliga butiker, som i dag finns i tre plan, ska få entré från gatan.

Målet är att utveckla handeln i fastigheten men också gatustråken längs Fredsgatan, Drottninggatan och Kyrkogatan.

ANNONS