Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Handelsbankens tillträdande vd och koncernchef Carina Åkerström håller press- och analytikerträff på huvudkontoret i Stockholm.

Nya bankchefen missnöjd med krishantering

Handelsbanken bantar koncernledningen rejält. Nya vd:n Carina Åkerström ger avtryck direkt och riktar en känga mot höstens hantering av kränkningarna på banken.

Carina Åkerström medger, i samband med en presskonferens där den nya ledningen och inriktningen presenteras, att kränkningar mot kvinnliga medarbetare har förekommit trots att hon själv inte sett eller upplevt dem under sina 33 år på banken.

I grunden har Handelsbanken en bra företagskultur, anser hon, men blundar inte för att det har funnits problem.

- Problemen urholkar en del av vårt förtroendekapital. Vi måste ta oss an dem innan vi läser om dem i medierna.

Hon säger även att hon är mycket missnöjd med hur situationen hanterades men vill inte uppge om förändringarna i ledningsgruppen har något med detta att göra, eller kommentera de enskilda medarbetarnas insats.

- Alla som går till Handelsbanken ska känna att det här är en bra och trygg arbetsplats. Det här är frågor man måste jobba med hela tiden eftersom personalen är det viktigaste vi har.

"Sluta göra allt"

Carina Åkerström vill förbättra lönsamheten genom att "fokusera, förenkla och effektivisera". Handelbanken får också får en helt ny koncernledning där "senior management" tas bort.

Bankens stigande kostnader i förhållande till intäkterna beskrivs som ett problem som måste lösas genom att ”sluta göra allt” och fokusera på det banken är bäst på.

- Det vi gör i dag ska vi göra ännu bättre och framförallt effektivare, säger hon.

Fastighetsutlåning till hushåll och företag samt kapitalförvaltning är affärer som drivs med stor lönsamhet och hög kundnöjdhet, medan avancerade kreditupplägg står för en betydande del av kreditförlusterna, säger Carina Åkerström.

- Det kan innebära att vi kommer att välja bort affärer och därmed också produkter och tjänster där förutsättningarna är lite svårare.

Ingen har full kontroll

Mot bakgrund av den senaste tidens avslöjanden om misstänkt penningtvätt säger hon att hon har "stor ödmjukhet" inför frågan och att ingen bankdirektör kan säga att man har full kontroll.

- Vi måste bli ännu mycket bättre i ljuset av det som har hänt.

Vad gäller för risken för att Handelsbanken skulle utnyttjas av ekonomiska brottslingar säger Carina Åkerström att man gör allt i sin makt för att bekämpa det.

- När vi tittar på och upptäcker transaktioner som vi inte riktigt är komfortabla med så anmäler vi det till finanspolisen.

- Det vi har upptäckt när vi har tittat har vi också anmält, men det är små, små, små belopp jämfört med dem som finns ute i medierna i dag.