Nya börsras efter attack mot kärnkraftverk

Stockholmsbörsen backar 2,6 procent på fredagsförmiddagen.

ANNONS
|

Oroligheterna i Ukraina präglar världens börser och Europabörserna öppnar ned på bred front när handeln drar igång på fredagen.

Ryska styrkor har tagit kontroll över Europas största kärnkraftverk, Zaporizjzja, rapporterar Reuters med hänvisning till regionala myndigheter i Ukraina.

Det var under natten strider vid kärnkraftverket och bland annat utbröt en brand i en byggnad på platsen. Branden släcktes under morgonen och det finns inga uppgifter om förhöjda nivåer av radioaktivitet i området.

Stockholmsbörsen backade 1,2 procent vi öppning på fredagen. Klockan 10.30 var fallet 2,6 procent.

Det fortsatta kriget i Ukraina präglar stämningen på världens marknader. Under gårdagen steg både priserna på råolja och naturgas kraftigt. Under fredagen faller de tillbaka något igen.

ANNONS

Den ryska centralbanken meddelade på morgonen att Moskvabörsen håller fortsatt stängt under fredagen.

Även börserna i New York, London och Frankfurt ligger på minus i terminshandeln.

Utvecklingen följer på en dyster börsdag även på flera håll i Asien. Börsen i Japan stängde på minus 2 procent och även i Hongkong ligger börsen på minus 2 procent på morgonen.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS