Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Privatekonomi. En skuldsatt kvinna sitter lutar över sina räkningar
Savelend, som snart ska noteras på minibörsen First North, lånar ut till konsumenter - för över 1000 procents ränta, enligt Dagens Industri. Bild: Claudio Bresciani / SCANPIX

Nya börsbolaget Savelend lånar ut pengar – till över 1 000 procents ränta

Savelend, som snart ska börsnoteras, sysslar med investeringar i kreditmarknaden. Men den som tecknar sig för aktier inför noteringen får ingen information om konsumentlånen – där den effektiva räntan kan hamna på över 1 000 procent för kunden, rapporterar Dagens Industri.

Savelend är på väg att noteras på First North, en marknadsplats på Stockholmsbörsen som i huvudsak består av lite mindre bolag än huvudmarknaden. Inför noteringen har bolaget utfärdat nya aktier – men i informationen till potentiella aktieköpare finns inga uppgifter om bolagets konsumentlån, Loanstep.

Om du tar ett lån på 5 500 kronor, och betalar i fem avbetalningar under lika många månader, får du totalt betala tillbaka 8 839 kronor, skriver DI. Det innebär att den effektiva räntan hamnar på 1 051 procent, vilket främst kan förklaras med kreditförmedlingsavgiften på 3 000 kronor.

LÄS MER: Göteborgsbolag rasar på börsen – efter coronautbrott i Vietnam

Vd:n: En mening föll bort

Den som betalar tillbaka inom 14 dagar, vilket är omkring en fjärdedel av Loansteps låntagare, slipper både ränta och avgift.

För högkostnadskrediter kan Loansteps kunder dock aldrig bli skyldiga att betala tillbaka mer än det dubbla lånebeloppet. Inte alla lån som Loanstep erbjuder är högkostnadskrediter.

Ludwig Pettersson, Savelends grundare och vd, säger till DI att informationen inte fanns med i det så kallade prospektet eftersom man valt att fokusera på investerare. Att Loanstep inte omnämns beror enligt honom på att en mening föll bort av misstag.

– Vi pratar främst om Savelend, som är investeringsplattformen, där vi letar investeringsalternativ till våra investerare, säger Ludwig Pettersson till Dagens Industri.

LÄS MER: Sally, 27 hade skulder på 100 000 – är nu skuldfri

Majoriteten av bolagets kapital består av företagslån

Majoriteten av kapitalet på Savelends investeringsplattform består av företagslån med säkerhet i fastigheter. Den 31 mars i år stod konsumentkrediter för 14 procent av kapitalet, enligt DI.

I det första kvartalet av 2021 låg Savelends nettoomsättning på 19,2 miljoner kronor.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.