I samband med den stora paradisläckan den 5 november framkom det att Östling har miljontillgångar i lågskattelandet Malta. I en intervju med SVT:s Uppdrag granskning sade han: "Vad fan får jag för pengarna?" när han resonerade om skattetrycket i Sverige och om all den skatt han betalar här. Kritiken mot uttalandet blev massiv, men Svenskt Näringslivs ordförande försvarades också med att det han gjort är lagligt.
Östling väljer nu ändå att avgå sedan han i dagarna konfronterats med nya uppgifter om kontroversiella affärer och skatteupplägg, rapporterar SVT:s Uppdrag granskning och SVT Nyheter, som tillsammans med TT är de svenska redaktioner som jobbat med paradisläckan.
Svarar inte
När Östling i samband med läckan fick frågor om sina bolag på Malta och i Luxemburg försvarade han sig med att det handlade om pengar han tjänat utomlands och bolag som han inte tagit ut vinst från.
- Jag har inte tagit någon som helst utdelning från de här (bolagen). Och hade jag tagit utdelning då hade jag fått skatta i Sverige, sade Östling.
Men hans Maltabolag Herstoe beslutade om aktieutdelningar på drygt 2,8 miljoner kronor i vinst enligt årsredovisningarna från 2009 och 2010, enligt SVT:s nya uppgifter. När Östling får bildbevis på årsredovisningarna skickade till sig svarar han: "Dina frågor om Hertsoe lämnar jag obesvarade”.
Brevlådeföretag
Östling har vidhållit att han följt alla lagar och regler och skattat i Sverige som han ska. Men frågan är om det stämmer. Vinsten betalades visserligen inte ut, men omvandlades i stället till en skuld från bolaget till Östling. Så även om pengarna står kvar i bolaget står de därmed till hans privata förfogande. Skatteverket uttalar sig inte i det enskilda ärendet men dess rättsavdelning säger till SVT att då brukar pengarna bedömas som skattepliktiga i Sverige.
Det finns dessutom flera tecken på att Maltabolaget är ett brevlådeföretag, det vill säga att det inte har någon direkt verksamhet på ön. Det kan också få skattemässiga konsekvenser.
SVT har också funnit en etiskt problematisk affär då Östling var vd för lastbilstillverkaren Scania. Trots sin befattning köpte han 2007 aktier i konkurrenten Daimler Chrysler.
"Djupt olämpligt och oetisk", anser Hans de Geer, tidigare professor i företagsetik på Handelshögskolan.
"Naturligt överlämna"
Om allt detta nämns ingenting i onsdagens pressmeddelande från Östling och Svenskt Näringsliv.
"Jag är nu inne på mitt 73:e levnadsår och det känns naturligt att överlämna ordförandeklubban till nya krafter", skriver han där.
"Uppmärksammade uttalanden av mig har initierat en angelägen debatt om vårt svenska skattetryck och vad skatterna levererar av välfärd till medborgarna, men jag har också fått kritik för drastiska uttalanden och 'skatteplanering'”, fortsätter den avgående ordföranden.
Östling vill inte ge några intervjuer.