Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Nya Astra Zeneca-studien visar: Ingen ökad risk för blodproppar

Svensk-brittiska Astra Zeneca nya fas 3-studie av sitt coronavaccin uppvisar ett 100-procentigt skydd mot allvarlig sjukdom och sjukhusvård.
Några problem med biverkningar i form av blodproppar framgår inte i studien.

Resultaten från en stor amerikansk studie visar ett 79-procentigt skydd för Astra Zenecas och Oxforduniversitetets coronavavccin. Studien visar också ett 100-procentigt skydd mot ett allvarligt och kritiskt sjukdomsförlopp och behov av sjukhusvård, skriver Astra Zeneca i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Folkhälsomyndighetens nya prioriteringar för vaccinering

LÄS MER: Astra Zenecas vaccin får klartecken – men stoppet i Sverige förlängs

För personer över 65 år var effektiviteten 80 procent, enligt läkemedelsbolaget.

Den nu publicerade fas 3-studien var också sista steget innan den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA nu ska ta ställning huruvida vaccinet ska godkännas i landet eller ej.

Drygt 32 000 deltagare i studien fick vaccinet. Dubbelt så många fick placebo

Vaccinet pausat i Sverige

Den oberoende kommitté som granskat resultaten såg ingen ökad risk för blodproppar bland de som fick vaccinet.

Sedan tidigare är Astra Zenecas vaccin godkänt för användning i bland annat EU och Storbritannien. Den senaste veckan har flertalet länder, inklusive Sverige, stoppat användning för att utreda eventuella biverkningar.

LÄS MER: Experterna om de skulle ta Astra Zenecas coronavaccin

Sedan dess har EU:s läkemedelsmyndighet EMA och Världshälsoorganisationen WHO båda slagit fast att fördelarna med vaccinet väger tyngre än risken för biverkningar i form av blodproppar, som utreds efter flera rapporterade dödsfall bland personer som tagit vaccinet i bland annat Sverige, Norge och Danmark.

Sverige väntas ta beslut om fortsatt användning av Astra Zenecas vaccin i veckan.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi