Ombyte i modebolaget. Anders Kristiansen, blir ny vd.
Ombyte i modebolaget. Anders Kristiansen, blir ny vd. Bild: NA-KD

Ny vd till snabbväxande göteborgska modejätten

Snabbväxande men kritiserade modeföretaget NA-KD får en ny vd från 1 mars. Då tar Anders Kristiansen över efter Jarno Vanhatapio. NA-KD granskades efter omfattande anmälningar om sexuella trakasserier, kränkande särbehandling och orimliga arbetstider.

ANNONS
|

Det är NA-KD:s grundare och vd Jarno Vanhatapio som nu går ut och berättar att han har hittat sin efterträdare i tidigare Esprit-vd:n Anders Kristiansen, som blir företagets nya vd från och med mars.

NA-KD ska expandera globalt

Själv kommer han att bli kvar i bolaget för att arbeta med produkt, varumärke och innovation. Han stannar också som styrelseledamot som tredje största aktieägare.

– Styrelsen och jag har varit på jakt efter en ny vd för att leda NA-KDs nästa fas av global expansion. I Anders har vi hittat den personen. Detta är en massiv rekrytering och ett stort steg i NA-KDs utveckling. Jag är extremt exalterad kring detta, skriver Jarno Vanhatapio, grundare av NA-KD, i ett pressuttalande.

ANNONS

LÄS MER:Arbetsmiljöverket kräver säkerhetsåtgärder efter dödsolyckan på NA-KD:s lager

LÄS MER:Efter personalens larm: Nya krav på Mangos butik

Samtidigt kommer nya vd:n Anders Kristiansen att ärva NA-KD:s något skamfilade rykte efter att bolaget utreddes av Arbetsmiljöverket i fjol efter att det kommit in 100 anmälningar, där tidigare anställda anklagar företaget för sexuella trakasserier, kränkande särbehandling och orimliga arbetstider.

Kritik från Arbetsmiljöverket

Arbetsmiljöverket kritiserade NA-KD i fjol på flera punkter, med bristande kontroll över personalens övertid, och att man inte hade utverkat en handlingsplan för att få kontroll på hög arbetsbelastning och tidsbrist, och att förebygga olycksfall i arbetet.

LÄS MER:I Gamlestaden växer mode-Sveriges doldis – NA-KD omsätter miljarder

Nya vd:n Anders Kristiansen kommenterar sitt nya uppdrag så här:

– NA-KD har på kort tid gjort en imponerande resa och byggt upp ett modeimperium på den Europeiska marknaden. Med min tidigare erfarenhet ser jag mycket fram emot att expandera på fler kontinenter och att fortsätta etablera bolaget som den ledande aktören när det kommer till hållbart mode, säger han.

På mindre än sex år har NA-KD vuxit till ett modebolag med en omsättning på över två miljarder kronor. Bolaget har trots covid, och logistiska störningar och kostnadsökningar som följd, har NA-KD nästan fördubblat sin försäljning sedan 2019.

NA-KD är också känt för sina designsamarbeten med ledande profiler och sin starka närvaro i sociala medier med över fyra miljoner följare totalt.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS