Kinas folkbank i Peking är landets centralbank. Arkivbild.
Kinas folkbank i Peking är landets centralbank. Arkivbild. Bild: Andy Wong/AP/TT

Ny stödåtgärd i Kina värd 570 miljarder

ANNONS

Kinas folkbank sänker kassakravet på landets små och medelstora banker, från 0,72 procent till 0,35 procent. Tanken är att åtgärden ska frigöra 400 miljarder yuan, eller drygt 573 miljarder kronor, till landets ekonomi. Centralbanken hoppas att pengarna kommer att lånas ut till kinesiska företag.

Efter att först ha drabbats hårt av coronaviruset har många kinesiska fabriker börjat återgå till normal verksamhet. Mycket tyder ändå på att den exportberoende ekonomin fortsatt kommer att få det tufft, och många analytiker spår att Kinas BNP kommer att minska sett till hela 2020. Det vore i så fall första gången på minst trettio år det sker i världens näst största ekonomi.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS