Socialminister Annika Strandhäll (S) och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) presenterar chefsjurist Mikael Westberg som ska utreda hur premiepensionssystemet ska förbättras.
Socialminister Annika Strandhäll (S) och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) presenterar chefsjurist Mikael Westberg som ska utreda hur premiepensionssystemet ska förbättras.

Ny premiepension föreslås till 2020

Ett nytt, säkrare och skurkfritt premiepensionssystem ska ersätta det nuvarande 2020.

ANNONS
|

Regeringen låter Pensionsmyndighetens avgående chefsjurist Mikael Westberg utreda förslag till förändringar av premiepensionen i pensionssystemet och hur de ska genomföras.

Redan i november i år införs striktare regler för fonderna som vill vara med och konkurrera om medborgarnas pengar i premiepensionen, som är en liten del av det stora pensionssystemet men som trots det omfattar åtskilliga hundratals miljarder.

Varit naiv

Men det räcker inte, enligt Bolund och socialminister Annika Strandhäll (S). Förändringarna som ska utredas bygger på det som riksdagens pensionsgrupp, där sex av riksdagens åtta partier förhandlar, kom överens om i december förra året.

ANNONS

- Allt har inte blivit riktigt som vi tänkt, säger Annika Strandhäll på pressträffen med Per Bolund om det nuvarande systemet.

Hon tycker att politiken har varit naiv och inte riktigt förutsett problem som de nuvarande reglerna bäddat för.

- Det är uppenbart att vi behöver göra något för att rätta till de problem som varit, och det ganska snabbt, säger Bolund.

Flera skandaler

Systemet med det nuvarande fondtorget, med över 800 fonder att välja på, har varit utsatt för flera skandaler. Oseriösa fondbolag har lagt beslag på miljardbelopp av pensionsspararnas pengar, i vad som misstänks vara ren brottslighet.

- Vi ska inte ha skurkar som skor sig på våra pensionärer, de ska bort och det kommer vi att tillgodose med det här systemet, säger Annika Strandhäll.

ANNONS

Hon säger att det goda med premiepension bevaras samtidigt som staten tar ett större ansvar och ökar kontrollen av fondbolagen.

Som premiepensionssystemet ser ut i dag finns det cirka 800 fonder att välja emellan. Trots det väljer de allra flesta att inte göra något alls.

Nytt fondtorg

- Jag tror det är en viktig signal till oss som förvaltar pensionssystemet att det är alldeles för oöverskådligt, säger Bolund.

Mikael Westberg, som till hösten byter jobb och blir rättschef på Försäkringskassan, ska föreslå nya regler för "ett nytt, kontrollerat och upphandlat fondtorg för premiepension". Han ska föreslå regler för en myndighet som ska upphandla fonder och hålla löpande koll på att fonderna som finns på torget är trygga och av god kvalitet.

- Förhoppningsvis blir det ett enklare system, säger Strandhäll.

Skärpt kontroll

Myndigheten som ska skärpa statens kontroll över fonderna ska vara fristående från Pensionsmyndigheten och dess verksamhet betalas med avgifter från de bolag som har sina fonder i premiepensionen.

ANNONS

Utredaren ska lämna förslag om en ny myndighet i november 2019 och slutredovisa sin utredning den 31 augusti 2020. Ambitionen är, enligt regeringen, att det nya systemet ska på plats samma år.

TT

Fakta: Premiepensionssystemet

Premiepensionssystemet infördes år 2000 och är en del av den allmänna pensionen.

Varje år sätts 2,5 procent av din lön och andra skattepliktiga ersättningar av till din premiepension.

Detta är den del av den allmänna pensionen som du kan påverka själv genom att välja fonder.

Om du inte vill eller kan välja själv placeras dina pengar i statens pensionsportfölj AP7 Såfa.

Källa: Regeringskansliet, Pensionsmyndigheten

Fakta: Så förändras premiepensionssystemet

I ett första steg införs hårdare krav på de fonder som finns i dagens premiepensionssystem. Detta sker från och med 1 november.

I ett andra steg ska ett nytt fondtorg presenteras. Det nya fondtorget kommer att innehålla färre fonder som har strängare hållbarhetskrav. Detta ska ske senast 2019.

21 fonder har redan uteslutits från det nuvarande fondtorget.

Risknivån i ickevalsfonden AP7 Såfa ska ses över.

En ny fristående myndighet inrättas som ska ha ansvar för utbudet av fonder.

ANNONS