Riksbankens chef Stefan Ingves kan glädjas åt något högre inflationsförväntningar i augusti. Arkivbild
Riksbankens chef Stefan Ingves kan glädjas åt något högre inflationsförväntningar i augusti. Arkivbild Bild: Pontus Lundahl/TT

Ny mätning: Inflationsförväntningarna stiger

ANNONS

Inflationsförväntningarna stiger bland marknadens aktörer, enligt en färsk mätning gjord av Kantar Sifo Prospera på uppdrag av Riksbanken.

På ett års sikt väntas inflationen enligt måttet KPIF ligga på 1 procent. Det kan jämföras med förväntningarna på en inflation på 0,8 procent på ett års sikt i motsvarande mätning i juli.

På två och fem års sikt är inflationsförväntningarna stabila på 1,4 respektive 1,7 procent.

BNP-prognoserna bland marknadens aktörer skruvas samtidigt upp. På ett års sikt ligger nu BNP-prognosen på minus 0,6 procent, mot minus 1,6 procent i julimätningen. På två och fem års sikt har dock prognosen dämpats något till 2,7 respektive 1,9 procent. I senast föregående mätning låg förväntningarna på två år sikt på 2,8 procent, medan förväntningarna på fem års sikt låg på 2,1 procent.

ANNONS

Reporäntan väntas ligga på noll på 1–2 års sikt, men förväntningarna på fem års sikt dämpas något till 0,6 procent mot tidigare 0,7 procent.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS