Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

En hemsk vår för företagen – och till sommaren kommer nästa konkursvåg. Bild: Janerik Henriksson/TT
En hemsk vår för företagen – och till sommaren kommer nästa konkursvåg. Bild: Janerik Henriksson/TT

Ny konkursvåg väntar – värsta läget på 20 år

Konkurserna slog skoningslöst i april, med en ökning på över 30 procent över landet. Två av de största konkurserna i landet var i Göteborg med MQ och Styckmästarn i Gamlestaden.

Konkursstatistiken för april från kreditupplysningsbolagen UC och Creditsafe visar på värsta läget inom svenskt näringsliv på över 20 år.

LÄS MER: MQ har gått i konkurs

LÄS MER: "Mörk och destruktiv" tid för krogar och hotell

Över 25 bolag i konkurs per dag

Under april försattes 778 bolag i Sverige i konkurs, det innebär 25 bolag per dag under hela april.

I Västra Götalands län gick 102 bolag i konkurs, vilket är en ökning med 27 procent på årsbasis. Värst drabbat är Stockholm med 284 konkurser. Skåne ligger på andra plats med 116 inledda konkurser.

– Med tanke på vad många av Sveriges företag går igenom på grund av coronakrisen förväntade vi oss en kraftig ökning av konkurser i april. När vi summerar månaden ser vi att antalet konkurser hamnar på historiskt höga nivåer, högsta siffran i april på över 20 år, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe.

Enligt UC:s statistik ökade konkurserna inom hotell- och restaurangbranschen med 159 procent, jämfört med april i fjol. I de branscherna gick tre och ett halvt bolag om dagen i konkurs.

Inom detaljhandeln ökade konkurserna med 56 procent.

Många av de konkursade företagen under april är små. Tre fjädedelar av alla handelsföretag har färre än tre anställda. Allt från mindre grossister som levererar till restauranger till specialiserade detaljhandlare.

– Nu går fem handelsföretag i konkurs om dagen jämfört med tre om dagen förra året, säger Richard Damberg, ekonom på UC i en kommentar.

Två stora konkurser i Göteborg

Två av de allra största konkurserna i landet skedde i Göteborg, när det börsnoterade klassiska modeföretaget MQ, med en omsättning på över en miljard kronor, kastade in handduken i april. Konkursen omfattade över 550 anställda.

Styckmästaren i Gamlestaden, som hamnar på fjärde plats, försattes i konkurs den 21 april, vilket drabbar 37 anställda. Företaget hade under en tid brottats med dålig likviditet, och dessutom hade ägaren drabbats av sjukdom.

– Den oroliga tid vi lever i just nu har dessutom försvårat situationen för uppköp och intressenter har därmed dragit sig tillbaka, säger Styckmästarns vd David Zackrisson i tidningen Fri Köpenskap.

I UC:s genomgång visar statistiken att ungefär hälften av de konkursade bolagen under april, hade minussiffror i sina senast inlämnade årsredovisningar, vilket innebär en sämre betalnings- och överlevnadsförmåga.

Ny konkursvåg till sommaren

Inget av kreditupplysningsföretagen ser en ljusning för de pressade företagen framöver.

– Den stora vågen av konkurser ligger framför oss. De företag som tappat 70 eller 80 procent av sin omsättning har det tufft när ekonomin tappar fart även om de var stabila före pandemin, Jag tror att den stora vågen kommer under sommaren eller strax därefter om efterfrågan är fortsatt låg, säger Richard Damberg, ekonom på UC.

Fakta: Fem största konkurserna i april

1. MQ, 551 anställda, Göteborg

2. Pilot Services Sweden. 240 anställda, Arlanda

3. Digital Inn, 116 anställda, Stockholm

4. Styckmästarn i Gamlestan, 37 anställda, Göteborg

5. Eightmood, 30 anställda, Malmö

Värst drabbade branscherna i april:

1. Hotell och restaurang

2. Konsultbyråer, som arbetar med företagsorganisation

3. Entreprenörer för bostäder och byggnader

4. Snickeriföretag

5. Taxiföretag

Källa:

Creditsafe

En liknande prognos ger Henrik Jacobsson på Creditsafe:

– Trots antalet krispaket riktade till svenska företag är det tufft att överleva när merparten eller alla intäkter försvinner. Väldigt många små- och medelstora företag står fortsatt inför hot om konkurs och nedläggning. Och med insikten att det inte finns något slutdatum för coronakrisen, samtidigt som återhämtningen av ekonomin kommer att ta tid, så kan vi förvänta oss väldigt dystra konkurssiffror även kommande månader, befarar Henrik Jacobsson.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.