Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ytterligare en husrannsakan gjordes på Swedbanks huvudkontor på onsdagen. Bild: Anders Wiklund/TT
Ytterligare en husrannsakan gjordes på Swedbanks huvudkontor på onsdagen. Bild: Anders Wiklund/TT

Ny husrannsakan på Swedbanks huvudkontor

Ekobrottsmyndigheten har genomfört ytterligare en husrannsakan på Swedbanks huvudkontor. Det uppger Dagens Industri.

Den nya husrannsakan av Ekobrottsmyndigheten, EBM, på den svenska storbankens huvudkontor i Sundbyberg i Stockholm ska ha skett under onsdagen. Dagens Industri, DI, har fått uppgiften bekräftad av Swedbanks advokat Hans Strandberg.

– Jag kan bekräfta att polisen har varit på Swedbank och fått ytterligare handlingar, säger han till DI.

– Det är ganska vanligt att en åklagare kommer fram till att det är ytterligare dokument som man vill se. I så här stora utredningar är det snarast regel.

LÄS MER: Bara misstanken kostar skjortan för Swedbank

LÄS MER: "Bara början på väldigt stora förändringar"

Insiderinformation

Misstankarna mot Swedbank är sedan tidigare grovt svindleri och obehörigt röjande av insiderinformation.

Bakgrunden till misstankarna är att det en vecka efter SVT:s Uppdrag gransknings rapportering om misstänkta transaktioner i banken inleddes en EBM-utredning om misstänkt insiderbrott, då det framkommit att banken dagarna inför SVT-sändningen den 20 februari exklusivt informerade ett antal storägare i förväg om de anklagelser om misstänkt penningtvätt som skulle framföras mot banken.

Efter en gryningsräd mot Swedbank inför bankens årsstämma utvidgades EBM:s förundersökning till att även gälla grovt svindleri. Bakgrunden var att företrädare för banken under hösten 2018 och framåt kan ha gjort vilseledande uttalanden om vad de kände till om misstänkt penningtvätt i Baltikum.

LÄS MER: Stor misstänkt penningtvätt i Swedbank

Vid husrannsakan 27 mars uppstod en meningsskiljaktighet mellan banken och EBM om sekretess av handlingar, där en intern rapport om bankens penningtvättsrisker stod i centrum. Under onsdagen ska EBM fått alla handlingar som de önskat ta del av, enligt DI.

Tufft rapportläge

På torsdagen kommer Swedbank att lägga fram sin rapport för första kvartalet – hur aktiekursen påverkas av denna och av den nya husrannsakan kommer att visa sig när Stockholmsbörsen öppnar klockan 9.00.

Flera utredningar pågår med koppling till de misstänkta transaktionerna i Swedbank, vars varumärke och aktiekurs har tagit en rejäl smäll de gångna månaderna.

Finansinspektionen utreder tillsammans med baltiska myndigheter om storbanken kan ha brutit mot regelverket mot penningtvätt. Denna utredning beräknas vara klar i oktober.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.