APM Terminals i Göteborg. Nordens största containerhamn.
APM Terminals i Göteborg. Nordens största containerhamn. Bild: Stefan Berg

Ny direktlinje till USA från containerhamnen

Efter över fyra års stopp får Göteborgs containerhamn en ny direktlinje till USA. MSC Mediterranean Shipping Company kommer att göra ett anlöp i veckan för vidare frakt till USA.

ANNONS
|

När rederiet ACL lade ner den sista direkta transatlantiska trafiken mellan USA och Göteborg i januari 2018 kom det som en chock.

ACL hade nämligen seglat i linjetrafik mellan USA och Göteborg i 50 år.

Nu lite drygt fyra år senare kommer APM Terminals i Göteborg med nyheten att från och med 31 mars kommer MSC Mediterranean Shipping Company att anlöpa containerhamnen veckovis, för vidare färd mot USA.

MSC:s oceangående fartyg MSC Cornelia kommer att nå New York, Philadelphia och Norfolk på elva dagar, med endast ett stopp i Bremerhaven för på- och avlastning.

Logistikkartan ritas om

– Med ytterligare ett direktanlöp via Göteborg, ritas den svenska logistikkartan om. Vi är väldigt glada över att MSC har valt att satsa på APM Terminals i Göteborgs hamn, något som kommer att innebära nya möjligheter för våra kunder och för hela Sveriges handel med omvärlden, säger Dennis Lenthe Olesen, MD på APM Terminals Nordic, i ett uttalande.

ANNONS

Från MSC Sweden är man också mycket nöjda med beslutet.

– Den nya direktförbindelsen mellan Östersjön och USA:s östkust har varit mycket efterfrågad och är idag den enda på marknaden. I och med den nya slingan stärker vi även vårt erbjudande via Göteborg, något som vi ser mycket positivt på, säger Maria Sturgis, MD på MSC Sweden.

Rutten för den nya direktlinjen kommer att vara Klaipeda i Litauen – Gdynia – Göteborg – Bremerhaven – New York – Philadelphia – Norfolk – Klaipeda.

Svensk export som transporteras i containers till USA har ökat med i snitt fyra procent per år de senaste fem åren, mätt i ton. Mellan 2020 och 2021 ökade denna USA-export med hela nio procent. Men eftersom det inte funnits någon direktlinje till USA har containrarna fått lastats om i andra hamnar.

– USA är Sveriges största exportmarknad utanför Europa, och dessutom en växande marknad. Den här direktlinjen är ett otroligt välkommet tillskott som ytterligare stärker Göteborgs hamn som garanten för näringslivets access till omvärlden, säger Claes Sundmark, försäljningschef på Göteborgs Hamn AB, i ett uttalande.

LÄS MER:Containergodset har återvänt till Göteborgs Hamn

LÄS MER:Svensk sjöfart till ryska hamnar stoppad

LÄS MER:Hamnarbetare upprörda – vill inte lossa ryska laster

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS