Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Vattenfalls vd Magnus Hall presenterar en ny brakförlust.

Ny brakförlust för Vattenfall

Vattenfall gör en ny brakförlust till följd av jättenedskrivningar på cirka 30 miljarder kronor i andra kvartalet. Svenska elkunder får delvis betala med högre nätavgift.

Efter nedskrivningen blev det en förlust på 28,6 miljarder kronor för andra kvartalet för den statliga energikoncernen, nästan lika stor som fjolårets förlust i motsvarande kvartal på 28,8 miljarder. De fortsatt låga elpriserna är det som i grunden spökar för Vattenfall.

Men borträknat alla engångskostnader så går själva verksamheten ungefär som tidigare.

- Det går underliggande rätt så bra tycker jag, säger vd Magnus Hall till TT.

Höjda elnätsavgifter

Framför allt går den svenska distributionsverksamheten bättre med ökad vinst, plus 31 procent första halvåret. Vattenfall har höjt elnätsavgifterna kraftigt, något som kunderna får betala på en monopolmarknad.

- Men vi har också investerat mycket i näten, säger Magnus Hall.

Även flera tidigare sparpaket i form av stora personalneddragningar får energikoncernens underliggande verksamhet att hålla sig stabil.

Den politiska energiuppgörelsen från tidigare i sommar lyfts fram som en positiv nyhet av Hall. Den öppnar bland annat för byggandet av ny kärnkraft.

- Men vi har inga planer på det, säger Hall.

Vattenfall bedömer inte det som lönsamt.

Sänkt och höjd skatt

Energiuppgörelsen medförde också sänkta skatter på både kärnkraft och vattenkraft – skattesänkningar som finansieras via högre energiskatter för hushållen. På årsbasis kommer Vattenfall tjäna ungefär sex miljarder kronor när skattesänkningarna är fullt genomförda om ett par år. Men det är pengar som Vattenfall behöver för att investera i bättre kärnkraftssäkerhet och upprustning av vattenkraftverken, enligt Hall.

Försäljningen av brunkolsverksamheten kostar Vattenfall 21 miljarder kronor i nedskrivningar. Men att ha behållit verksamheten hade kostat uppemot 40 miljarder kronor, enligt bolagets egna beräkningar.

De övriga stora nedskrivningarna av annan verksamhet, ytterligare nära 9 miljarder, beror på fortsatt pessimistiska elprisprognoser, enligt Magnus Hall. Vad gäller om det kommer mer, svarar Hall:

- Det är en fråga som vi ställer till oss själva, säger Hall.

Men det kan bli uppskrivningar i stället längre fram om elpriserna vänder upp, tillägger han.