Ny brakförlust för Stena – backar hundratals miljoner

Rederijätten Stena redovisar en brakförlust på flera hundra miljoner kronor under det första halvåret. Ytterligare en kallsup för Göteborgskoncernen som djupdök under pandemiåret 2020.

ANNONS
|

Svallvågorna av pandemin är fortfarande kännbara för den familjeägda rederikoncernen Stena som åter redovisar stora förlustsiffror. Enligt den färska halvårsredovisningen uppgick resultatet efter skatt till minus 846 miljoner kronor, vilket kan jämföras med en förlust på 2,7 miljarder under samma period 2020.

Brakförlusten följer på vad Stenaägaren Dan Sten Olsson kom att benämna som ”annus horribilis” (fritt översatt ”hemskt år”) när han beskrev pandemiåret 2020 i den senaste årsredovisningen. I fjol uppgick förlusten till 4,9 miljarder kronor, det sämsta i koncernens 80-åriga historia.

Kostnadsbesparingar och fraktverksamheten lyfter koncernen

Men det finns ljusningar för koncernen som är verksamma inom bland annat oljeborrning, rederi och fastigheter. Under andra kvartalet pekade till och med siffrorna uppåt vilket dämpade halvårsförlusten.

ANNONS

– Det är mycket glädjande. Vändningen beror delvis på den starka utvecklingen av fraktaffären för Stena Line och på att vårt rekordstora kostnadsnedskärningsprogram i Stena Line har god effekt. Samtidigt har bland annat oljeborrningsverksamheten i Stena Drilling också gradvis förbättras”, säger Annika Hult till Dagens industri

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS