Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Drivmedelspriserna höjs till nya rekordnivåer än en gång. Bild: Janerik Henriksson/TT
Drivmedelspriserna höjs till nya rekordnivåer än en gång. Bild: Janerik Henriksson/TT

Ny bränslechock – höjs ännu en gång

Efter flera nya rekord ser det ut att bli ännu dyrare att tanka bensin och diesel. De rekommenderade riktpriserna för privatpersoner på bemannade stationer är nu de högsta någonsin i Sverige.

De stora drivmedelskedjorna aviserade nya priser nu på onsdagsmorgonen, vilket DI var först att rapportera. Dessa nya priser avser rekommenderade riktpriser för privatpersoner på bemannade stationer som är de högsta någonsin i Sverige.

Ännu ett rekord ser alltså ut att slås på onsdagen när det gäller drivmedelspriser. En liter diesel har stigit med 1,25 kronor per liter till 28,22 kronor. Bensinpriset har ökat med 35 öre till 23,34 kronor på onsdagen.

Priset på råolja ökade ytterligare efter invasionen

Dieselpriset har nu ökat med över åtta kronor sedan årsskiftet. Under de senaste månaderna har priset gått upp på råolja på världsmarknaden, vilket i sin tur påverkat drivmedelspriserna. Den ryska invasionen av Ukraina har därefter fått priserna att skena ytterligare.

Ryssland är en av världens största råoljeproducenter. Samtidigt som många företag just nu vänder sig från att köpa därifrån just nu diskuterar också USA ett embargo mot rysk olja.

Kan fortsätta att skena ytterligare

Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken, sa i en intervju med GP tidigare under veckan att det kommer bli väldigt svårt att täcka upp för underskottet som blir om Ryssland stängs ut från världsmarknaden.

– Då kommer priserna att fortsätta skena, säger Christian Kopfer.

LÄS MER: Prissmällen: Här är varorna som ökat mest

LÄS MER: Spargurun: Så överlever du årets fattigaste månad

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi