Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Precis som väntat rasar vinsten för biometriföretaget Fingerprint Cards. Pressat av fallande priser och tilltagande konkurrens blev det förlust under fjärde kvartalet, något bolaget flaggade för nyligen. BILD: Björn Larsson Rosvall Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Ny besvikelse för Fingerprint

Biometriföretaget Fingerprint Cards redovisar en förlust på 40,6 miljoner kronor för fjärde kvartalet, jämfört med vinsten på 520 miljoner kronor samma period året före.

Försäljningen rasade, från 1 619 miljoner till 615 miljoner kronor. Aktieanalytikerna hade i genomsnitt spått en förlust före skatt på 38,5 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.

Fingerprint Cards har varit en av de mest omtalade aktierna under de senaste året – efter att företaget legat i framkant när det ligger till fingeravtryckssensorer.

– Detta är ett stycke svensk industrihistoria. Du hittar inte många bolag som går från ingenting till miljardförsäljning på ett år. Sedan kan man tycka att mycket är stökigt runtomkring, men att de lyckats med den resan är redan bokfört och klart, sa Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, i en intervju med GP 2016.

Aktien har också lockat många småsparare att placera pengar i bolaget. Men de senaste månadernas kursfall har lett till stora förluster – enligt Avanzas sparekonom Claes Hemberg har den genomsnittlige aktieägaren i bolaget gått back med nästan tre fjärdedel av värdet.

Fingerprint Cards kom med en vinstvarning för några veckor sedan, där vd Christian Fredrikson pekade på en ökad konkurrens och prispress på sina produkter.

Handeln i aktien återupptas när Stockholmsbörsen öppnar klockan 09.00.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.