Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Ny Astra Zeneca-medicin sänker risken för återfall i bröstcancer med 42 procent

En ny medicin, Lynparza, från det svensk-brittiska företaget Astra Zeneca reducerar risken för återfall i BRCA-muterad bröstcancer. Mutationen är en högriskvariant av cancern som med medicinens hjälp minskade med 42 procent, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Förra året fick 2,3 miljoner diagnosen bröstcancer och hos cirka fem procent av dessa patienter hittar man BRCA-mutationen. Mutationen visar på högriskgener för bröstcancer, och ger i genomsnitt 50–80 procents risk att utveckla sjukdomen, enligt Cancerfonden.

Nu visar studier av Astra Zenecas Lynparza att återfallen minskade med 42 procent hos de som behandlades med läkemedlet. Efter tre år var 85,9 procent av patienterna vid liv och utan cancer, till skillnad från 77,1 procent av de som fick placebo-läkemedel. Detta enligt ett pressmeddelande från Astra Zeneca.

Hoppas att alla högriskpatienter ska få

– För första gången har ett läkemedel mot BRCA-mutationer kunnat visa potential på att hindra utvecklingen av bröstcancer i tidigt stadium och ger hopp om att hitta ett botemedel, säger Dave Fredrickson, vice vd för Astras onkologi-avdelning, i ett pressmeddelande.

Han säger också att företaget nu arbetar med myndigheter i hopp om att kunna ge Lynparza till alla högriskpatienter så fort som möjligt.

I Mölndal har Astra Zeneca ett av sina tre forsknings- och utvecklingscentrum. Resultatet av studien har publicerats i The New England Journal of Medicine.

LÄS MER: Kritik mot Astra-bossens nya bonus – kan få över 200 miljoner kronor

LÄS MER: Volvo-höjdaren sågar kända topp-cheferna i ny bok

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.