Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Ny amerikansk räntehöjning väntas

USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) har tagit täten när det gäller höjningar av styrräntan. På onsdag väntas Fed komma med besked om ytterligare en höjning.

I mars höjde Fed styrräntan och meddelade att ytterligare två höjningar kommer under 2017. Ekonomer räknar med att årets andra höjning kommer nu på onsdag.

Det skulle innebära att USA:s styrränta landar i intervallet 1,00–1,25 procent.

- Marknaden har prisat in det här, så det är mer eller mindre uteslutet att det blir på något annat sätt, säger Ann Öberg, chefsekonom på Handelsbanken.

Stark trend

Men den senaste tidens amerikanska ekonomiska statistik har inte levt upp till förväntningarna. Färre nya jobb skapades i maj än förväntat och de senaste inflations- och tillväxtssiffrorna har varit en besvikelse. Det återstår att se om siffrorna kan anses tillfälliga.

- Tittar vi på trender är arbetsmarknaden fortsatt stark och det räknar vi med ska leda till ett löne- och inflationstryck, säger Anna Öster, chefsekonom på Länsförsäkringar.

Arbetslösheten i USA är för närvarande rekordlåg och noterades på 4,3 procent i maj.

Inflationen är det som skulle kunna sätta Feds planer i gungning, enligt Jason Furman, ekonom vid Peterson institute for international economics och tidigare rådgivare till president Barack Obama:

- Sedan inflationen vände nedåt har ingen representant för Fed hållit tal om ekonomin. Det är möjligt att de känner att de har tid att vänta, säger han.

Men även Furman bedömer det ändå som troligt att en höjning kommer nu.

"Underlättar för andra"

På onsdagen räknar man också med att Fed kommer med detaljer om hur de ska minska sitt innehav av obligationer, som innebär en ytterligare åtstramning av penningpolitiken.

- De har skickat signaler om det. Nu väntar sig marknaden någon typ av detalj kring hur fort fram de kommer att gå, säger Anna Öster.

Onsdagens Fed-besked spås inte direkt påverka den svenska Riksbanken. Även om en höjning från Fed anses bana väg för andra centralbanker.

- När andra centralbanker, framför allt ECB (Europeiska centralbanken), tar täten underlättar det för Riksbanken, säger Ann Öberg.

Enligt Riksbankens senaste prognos kommer den första höjningen av den svenska reporäntan i mitten av 2018.