Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fasaden på Oscar Properties nybygge 79 & Park vid Gärdet i Stockholm. Arkivbild.

Nu syns effekten av det minskade byggandet

Utbudet av nyproducerade lägenheter fortsätter att minska. Mest dramatisk är utvecklingen i Stockholm där utbudet av nyproduktion minskade med 25 procent under februari jämfört med föregående år.

- Oron på marknaden slog till på hösten 2017 och gjorde att många byggbolag lade i handbromsen. Det vi ser nu är effekten av att byggandet minskade då, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet, som tagit fram statistiken.

Sett till hela riket minskade utbudet av nyproducerade bostadsrätter på marknaden med 5 procent jämfört med föregående år.

Den främsta orsaken till det minskade utbudet är att det kommer ut betydligt färre nya bostadsannonser för nyproduktion. Sett till riket har antalet nytillkomna nybyggda lägenheter minskat 28 procent sedan i fjol.

- När det gäller nyproduktion anser många att det i dag inte är särskilt attraktivt att köpa på ritning. När bostadsmarknaden var som hetast var det ofta en fördel att göra det eftersom man då hade en inräknad värdeökning. I dag vågar man inte ta den risken, säger Erik Holmberg.

Av de lägenheter som ligger ute till försäljning i dag är de flesta inflyttningsklara, vilket enligt Erik Holmberg gör dem lättare att sälja.

Vad gäller priserna kommer ett minskat utbud betyda att priserna ökar.

- Vår grundinställning är dock att priserna kommer att ligga ganska stabilt under 2019, säger Erik Holmberg.